Azért egy kicsit bajnaizni is kötelező...

A kormány egyedileg vizsgálja meg az iskolaigazgatók bérét

A frakcióvezető szavai szerint az intézményvezetők pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint az átlagos pedagógusok.

2013.08.27 10:38MTI
Fotó: MTI

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány - mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kedden annak kapcsán, hogy tájékoztatása szerint a kormánypárt képviselőcsoportjának hétfői ülésén felmerült az igény törvényi biztosítékra annak érdekében, hogy az intézményvezetők bére se csökkenjen.

Rogán Antal sajtótájékoztatón azt mondta, ehhez törvénymódosítás nem szükséges, így kedden a frakció várhatóan a kormány által beterjesztett, eredeti formában fogadja el a köznevelési törvény módosítását.

A frakcióvezető beszámolt arról: a hétfői frakcióülésen - heves vita után - többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására - fűzte hozzá.

Hozzátette: a miniszterelnököt arra kérte, hogy a kormány is tárgyalja meg a kérdést. A kabinet éjszakai ülésén azonban úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges - ismertette.

A frakcióvezető szavai szerint az intézményvezetők pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint az átlagos pedagógusok.

Beszámolt arról is: míg a Bajnai-kormány 2009-ben egyhavi bért vett el a pedagógusoktól, a jelenlegi kabinet most átlagosan négyhavi pluszjövedelmet juttat számukra.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: számos igazgató igen magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezett. Ezt a mostani béremelésen keresztül nem tudják "bevállalni", ám egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat.

A parlament előtt lévő törvénymódosítással kapcsolatban hangsúlyozta: október 1-jétől minden pedagógus 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihet haza, ennek fedezetét pedig nem hitelből biztosítja a kormány, a béremelés alapját a magyar gazdaság, a magyar emberek teremtették meg. A köznevelési törvény változtatása annak értékállóságát is biztosítja - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.