Romagyilkosságok

Balog Zoltán: Ezt az ügyet mi másképp kezeltük

Alapos vizsgálatra lenne szükség a titkosszolgálatoknak a romagyilkosságokkal kapcsolatos tevékenységéről, hiszen a kormánynak fontos érdeke, hogy kiderüljön, mi történt pontosan, és bízhasson e szervezetekben - mondta az emberierőforrás-miniszter.

2013.08.15 22:45MTI

Az M1 Az este című, csütörtöki műsorában a tárcavezető kiemelte: a titkosszolgálatokat nem lenne szabad pártcélokra használni, "ahogyan ezt a Gyurcsány-kormányban tették", ugyanis a feladatuk az ország védelme, biztonságának garantálása.

Hangsúlyozta: arról egy kormány nem tehet, ha ilyen bűncselekmények történnek, "de arról, hogy hogyan kezeli az ügyet, arról igen". Ezt az ügyet "mi másképp kezeltük, mint ahogyan az előző kormány kezelte" - vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak kártérítést ad, Balog Zoltán emlékeztetett: az Orbán-kormány kártérítést fizetett a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatt történtek miatt is, amikor azért haltak meg emberek, mert nem figyelmeztették őket időben a viharra. A kormány továbbá kártérítésben részesítette a 2006-os rendőri brutalitás áldozatait is - idézte fel.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Amnesty International készített egy jelentést a romagyilkosságokról kimutatva, hogy hol hibázott a rendőrség és a magyar állam, de a választások közeledte miatt nem hozták nyilvánosságra, csak a kormányváltás után. Ahogyan a nemzetközi közvélemény viszonyult a történtekhez, az "szánalmas és képmutató" - fogalmazott.

Balog Zoltán reagált a Berliner Zeitung című német baloldali lap vasárnapi számában megjelentekre is. A lap azt írta: a romagyilkosságok ügyében hozott szigorú ítélet semmit sem változtat az erőszakosan romaellenes magyarországi hangulaton. Balog Zoltán kijelentette: "minimum képmutatás német sajtóorgánumok részéről ilyeneket írogatni", mivel Németországban 2000-2006 között nagyon súlyos bűncselekmények történtek. Akkor tíz bevándorlót öltek meg, és hosszú éveket kellett várni, hogy kiderüljön az ügy - közölte. Hozzátette: ezért "nem nagyon van mit Magyarország szemére vetni".

2000-2006 között tíz, kisebbséghez tartozó - török és görög - ember lett gyilkosság áldozata Németországban. Az eseteket a hatóságok csak 2011-ben ismerték el rasszista terrorsorozatként, amikor a gyilkosságokat elkövető nemzeti nacionalista terrorcsoport lelepleződött. Fokozatosan bebizonyosodott, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok több hibát is elkövettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.