Sztrájkbizottság alakult, megbénul Budapest?

Kirúgják a buszsofőröket?

Sztrájkra készülnek a BKV dolgozói.

2013.08.13 15:40MTI
Várakozó buszok - lesz, aki vezesse?

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett és sztrájkbizottságot alakított a BKV-nál működő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) kedden. A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet - Egységes Közlekedési Szakszervezet (KKDSZ-EKSZ) is sztrájkbizottságot alakított.

A lépésről kedden kelt levelükben tájékoztatták a szakszervezetek Bolla Tibort, a BKV vezérigazgatóját. A levél szerint azért kezdeményezik a munkaügyi vitát, mert az érdekképviseletek információja szerint a BKV-nál csoportos létszámleépítésre készül, és ezt a szakszervezetek nem támogatják.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke elmondta, 200 ember elbocsátását jelentette be a BKV. A leépítés a buszvonalak kiszervezése miatt a buszágazatot érinti. A szakszervezeti vezető szerint ennyi dolgozót nem lehet elküldeni, mert túlterhelt az állomány.

A tárgyalásokat legkésőbb a jövő héten el kell kezdeni - tette hozzá Gulyás Attila, hangsúlyozva: a fő cél nem a sztrájk, hanem az, hogy tárgyalásos úton, szakmai érvek alapján megállapodjanak a munkáltatóval.

A KKDSZ-EKSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint már a múlt héten megerősítették sztrájkbizottságuk megalakulását a BKV vezetőségének, miután sikertelenül zárultak a konzultációs egyeztetések. Hangsúlyozták, azért nem értenek egyet a létszámleépítéssel, mert az szakmailag megalapozatlan és több tényezőt sem vesz figyelembe.

A tárgyalásokon konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, de a szakszervezet szerint a BKV vezetése ezt nem fogadta el - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.