Pálffy Ilona

Négymilliárd forintba kerül egy országos választás

A köztársasági elnök dönt majd arról, hogy az uniós képviselőkre és a hazai parlamenti képviselőjelöltekre ugyanazon a napon lehessen-e voksolni. Csak annyi bizonyos, hogy az uniós választást május 25-ére kell kitűzni.

2013.08.12 08:19MTI
Fotó: MTI

Még nincs döntés arról, hogy az Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőjelöltjeire ugyanazon a napon lehet-e majd voksolni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a hétfői Népszabadságnak adott interjújában elmondta: egy-egy ilyen választás nagyjából négymilliárd forintba kerül.

Pálffy Ilona közölte, hogy a köztársasági elnök dönt majd arról, hogy az uniós képviselőkre és a hazai parlamenti képviselőjelöltekre ugyanazon a napon lehessen voksolni. Elmondta, csak annyi bizonyos, hogy az uniós választást május 25-ére kell kitűzni, a parlamenti választás pedig az alaptörvény szerint áprilisban vagy májusban lehet. Továbbá az országgyűlési választás nem lehet húsvétvasárnap, vagyis április 20-án.

Közölte, hogy még folynak az egyeztetések a költségvetéséről, de becslése szerint választásonként legalább négymilliárd forinttal lehet számolni.

Pálffy Ilona az interjúban arról is beszélt, hogy az NVI már több közbeszerzési eljárást kiírt, és vannak nyertesek is, például a határon túli magyarok értesítésére a Magyar Postával szerződtek, és a levélben szavazók regisztrációjához szükséges szoftver szállítójával is megállapodtak.

Ebben az évben nagyjából két és fél milliárd forintnyi előirányzattal gazdálkodhatnak, amelyből például a névjegyzékek összeállítására vagy a szavazatok összesítésére szolgáló informatikai beszerzéseket is finanszírozni kell. Közölte azt is, hogy a választások lebonyolításával összefüggő más kiadásokról viszont korai lenne beszélni, hiszen a különféle nyomtatványok - többek között a szavazólapok és a jegyzőkönyvek - előállítására még nem írták ki a pályázatot, és az idei keretben sok egyéb tétel, így a helyi informatikai fejlesztések költségei és a 11 ezer szavazatszámláló bizottság tagjainak díjazása sem szerepel, ami szintén jelentős összeg lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy a határon túliak levélben történő szavazásának lehetősége miatt az ellenzék máris vitatja a 2014-es választások tisztaságát, Pálffy Ilona közölte: a levélszavazásnak van bizonyos kockázata és kétségtelen, hogy ebben az esetben nagyobb felelősségük van az egyes embereknek, de azt gondolja, "bízni kell bennük, hiszen miért akarnának csalni? Tekintsük felnőttnek a választópolgárokat!" - fogalmazott Pálffy Ilona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.