Ki a célpont?

Új nemzetbiztonsági ellenőrzési szabályok

Továbbra is támogatja a Fidesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályozását - közölte a kormánypárt sajtóirodája, válaszul arra, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Vadai Ágnes szerint a kormányoldal az ellenőrzés új szabályaival meg akarja félemlíteni a közszférában dolgozókat.

2013.08.06 13:23MTI

A Fidesz úgy látja: ahogy azt a Gyurcsány-Bajnai-kabinet alatt a közvetlen kormányzati irányítású szerveknél elkövetett súlyos bűncselekmények is jelzik, a nemzetbiztonsági ellenőrzés eddig nem érte el célját, nem volt képes megvédeni a magyar államot a súlyos bűncselekményektől.

"A maffiabaloldal kormányzása idején nagyüzemben zajló rendőrkorrupció" is azért történhetett meg, mert a nemzetbiztonsági ellenőrzés ritka és gyenge volt - írta közleményében a nagyobbik kormánypárt sajtóirodája, hangsúlyozva, hogy a Fidesz ezért továbbra is támogatja a szigorúbb szabályozást.

Fontosnak tartják, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítás gyakoribb, akár folyamatos, egységes és szigorú legyen, ami garantálja a korrupció és a visszaélések visszaszorítását.

Ellenőrzés alá csak az eshet, aki államtitkokat kezel, és a magyar állam titkos információihoz hozzájut, az ilyen közszolgától ugyanis joggal várható el a megbízhatóság - közölték, hozzátéve, hogy ennek értelmében a nemzetbiztonsági ellenőrzések fő iránya - Vadai Ágnes állításával ellentétben - nem mindenki totális ellenőrzését jelentené, hanem elsősorban a külügyi, a belügyi és a honvédelmi tárca, valamint a Miniszterelnökség dolgozóit.

A parlament májusban fogadta el a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályait fideszes képviselők javaslatára. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult, amely július közepén átmenetileg felfüggesztette a jogszabály egyes rendelkezéseinek hatálybalépését, mondván, hogy súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűleg alaptörvény-ellenesek. A testület döntését azzal indokolta, hogy a vitatott rendelkezések elbírálása az augusztus 1-jei hatálybalépésig nem lehetséges. A törvény egységessé és folyamatossá tenné a nemzetbiztonsági ellenőrzést. A folyamatos ellenőrzés azt jelenti, hogy akár az ellenőrzést végző nemzetbiztonsági szolgálat, akár a munkáltató bármikor, az érintett értesítése nélkül, dönthet úgy, hogy a kockázati tényezőket újra ellenőrizzék. Bírói engedélyhez között titkos információgyűjtés - vagyis például lehallgatás, lakásátkutatás, levelek elolvasása - évente legfeljebb kétszer 30 napig lenne alkalmazható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.