"Folytatódik a felsőoktatás leépülése"

Kevesebben jutottak be a felsőoktatásba

Az LMP szerint tovább folytatódik a felsőoktatás leépülése, idén összességében tíz százalékkal kevesebb hallgatót vettek fel, mint tavaly - közölte Osztolykán Ágnes független országgyűlési képviselő.

2013.07.25 15:05MTI
Felvettek? Nem vettek fel?

Az LMP politikusának közleménye szerint a felsőoktatási felvételi pontszámok kihirdetésével "egy egészen elképesztő, a diákok jogait sokszorosan megsértő, kiszámíthatatlan felvételi eljárás végére került pont".

Úgy fogalmazott, hogy "az eszetlen" oktatáspolitika folyományaként évek óta zuhan a felsőoktatásba jelentkezők száma, teljes zűrzavar és kiszámíthatatlanság uralkodott a felvételi jelentkezések előtti hónapokban, amikor folyamatosan változott a kormány elképzelése.

Osztolykán Ágnes szerint hiába voltak a hallgatói tiltakozások és utána a kormányzati ígérgetések, a felvételik után is óriási kérőjelek maradtak. A "brutális forráskivonás" után az sem világos, hogy a beharangozott államilag finanszírozott helyek költségeit miből fogják fedezni, miközben a változtatások további eredményeként a vidéki főiskolák újabb veszteségeket szenvednek el - hangsúlyozza.

Az LMP szerint vissza kell adni a forrásokat az intézményeknek, sőt hosszabb távon a finanszírozás mértékét a kormányváltás előtti szintekhez képest is növelni kell - zárja a közleményt.

Szerda este hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a www.felvi.hu oldalon.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén összesen 95 445-en jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük 72 159-et vettek fel, ami több mint 75 százalékos arány. Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára ugyanazon a sajtótájékoztatón közölte: a kormány teljesítette vállalásait az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételre vonatkozóan, 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.