Gyermekétkeztetési program

Fidesz: 110 ezer rászoruló gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez

A kormány 2,4 milliárd forintos szociális gyermekétkeztetési programjában összesen 110 ezer rászoruló gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez a nyári vakáció alatt.

2013.07.22 16:22MTI
Kocsis Máté (Fotó: MTI)

Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója, Budapest VIII. kerületének polgármestere hangsúlyozta, a kabinet az önkormányzatokkal együttműködve mindent megtesz a gyermekek és családok megélhetésének könnyítésére. 

A kormány támogatásával közel 1200 településen összesen 5,5 millió adag ételt biztosíthatnak az önkormányzatok - mondta Kocsis Máté, összehasonlításképp hozzátéve: 2005-ben az erre szánt állami támogatások összege még csak 300 millió forint volt, amiből mindössze 70 ezer gyermek kaphatott ennivalót. 

Tájékoztatása alapján a jelenlegi rendszer két újítása, hogy a kormányzati támogatást a leghátrányosabb települések adatai alapján a valóban leginkább rászoruló gyermekek vehetik igénybe. Az étkeztetésben pedig az önkormányzatok figyelnek arra is, hogy a helyi kistermelőktől származó alapanyagokból főzzenek - fejtette ki Kocsis Máté. 

Józsefváros polgármestere az általa vezetett városrészről szólva elmondta, a kerületben 50 napon át 234 gyermek nyári étkeztetését biztosítják a kormány programjában, 12 ezer adat ételt biztosítva ötmillió forintból. Kocsis Máté megjegyezte továbbá, hogy a kerület napközis táborokkal és szabadidős programokkal is segíti a gyermekek nyári felügyeletét. 

Ezeken a foglalkozásokon tízórait és uzsonnát is biztosít az önkormányzat. A Fidesz kommunikációs igazgatója a gyermekétkeztetés mellett európai szinten is mintaértékűnek nevezte az Erzsébet-programot, amelyben az idén 73 ezer gyermek vesz részt. A rászorulók már egy-, kétezer forintból is teljes ellátású nyári táborban üdülhetnek egy héten át. 

Kocsis Máté hasonlóan értékes kezdeményezésnek nevezte azt is, hogy a kormány az idei évtől, felmenő rendszerben ingyenessé teszi a tankönyveket az általános iskola első nyolc osztályában. A politikus méltatta a kormány családi adókedvezményét is, amellyel tavaly 830 ezer szülő, összesen 144 milliárd forint adókedvezményt vett igénybe. 

Közlése szerint a gyermekes családok az elmúlt két évben összesen, átlagosan 237 ezer forinttal több jövedelemhez juttattak, a tanköteles kort el nem érő gyermekeket nevelő szülők mintegy fele, vagyis 600 ezer család nettó jövedelme pedig átlagosan 300 ezer forinttal növekedett. 

Kocsis Máté megjegyezte továbbá, hogy a kabinet családpolitikájának köszönhető, hogy 2011-ben a nettó átlagkereset nagyjából 10 százalékkal, a reálkeresetek pedig 5,8 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.