Megkapják

Mi fizetjük a saját és a minisztériumi dolgozók csekkadóját is

Öt tárca fizet kompenzációt dolgozóinak a tranzakciós illeték miatt, az agrártárcánál például bruttó 50 ezret kapnak - biztos, ami biztos, elég legyen.

2013.07.22 12:35ma.hu

Öt tárca fizet kompenzációt dolgozóinak a bank- és csekkadó (tranzakciós illeték) miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére - írta a Blikk. A lapnak válaszoló minisztériumok ráadásul nemcsak rendszeresen térítik az alkalmazottaknak az összeget, de többségük nem is aprózza el: az agrártárcánál például bruttó 50 ezret kapnak, a Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál viszont évi 30 ezer forint üti a markukat - írta a lap. Ehhez képest a külügyi tárca „csak” 20 000, az erőforrás-minisztérium „csak” 10 000 forintot ad, a BM-ben 4000, a közigazgatási tárcánál 2000 forintnyi kompenzáció jár.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány közalkalmazott kapja meg a bankszámla-költségtérítést, illetve mely intézményeknél hányan kérik hiába, de a tárcák engedélyezett létszámát nézve a minisztériumok közel évi 90 milliót költenek a folyószámla-költségtérítésre. Ez az összeg azonban akár a 100 milliót is meghaladhatja, ha belevesszük a fejlesztési minisztériumot és a HM-et.

Ne feledjük, hogy eközben egy pedagógusnak bíróságon kell kiharcolni, hogy a bankszámlavezetésből származó pluszkiadását munkáltatója kompenzálja. Mint a Blikk írta, Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivőjének perelnie kellett, hogy munkáltatója három esztendőre visszamenőleg évi 5462 forint költségtérítést fizessen meg neki.

Mindazonáltal, a minisztériumok többségében megszüntették - egy korábbi botrány miatt - a miniszterek és államtitkárok folyószámla-költségtérítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere és államtitkárai – a Napi Gazdaság Online cikke miatt (vagy teljesen véletlenül) - lemondtak a korábban bevezetett, jogszabályban előírt juttatásról, amely a bankszámlavezetés költségeit térítette meg számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.