Pénz

Ismét csökkentek júniusban az MNB inflációs alapmutatói

Az elmúlt néhány hónap viszonylagos stabilitása után ismét csökkentek, a fogyasztói árak alapvető drágulási ütemének további lassulására utaltak júniusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs alapmutatói.

2013.07.12 15:01MTI

A jegybank által pénteken kiadott statisztika szerint az indirekt adóktól megszűrt éves maginfláció a májusi 1,7 százalékról 1,5 százalékra, a keresletérzékeny infláció 1,6 százalékról 1,4 százalékra, míg a ritkán változó árú termékek inflációja az előző havi 1,6 százalékról 1,3 százalékra mérséklődött júniusban.

A Központi Statisztikai Hivatal által csütörtökön ismertetett adatok szerint júniusban 1,9 százalékos éves infláció volt, ami kissé gyorsabb drágulást jelent a májusi 1,8 százaléknál.

A jegybank inflációs alapmutatói a fogyasztói árak alakulásának meghatározó tendenciáit tükrözik, mivel az aktuális tényadatokból kiszűrik az egyszeri tényezők hatását. A jegybank középtávon 3 százalékos inflációs célt követ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.