Az egyszeri beavatkozás nem fog kezelni semmit

Az MSZP nem szavazza meg a Fidesz áremelkedések elleni javaslatát

Az MSZP nem támogatja a Fidesz áremelkedés elleni kezdeményezésének tárgysorozatba vételét - mondta Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten újságíróknak.

2008.07.09 16:44MTI

Ez az egyszeri beavatkozás nem fog kezelni semmit, a hatása eltűnik, a kereskedők "lenyelik" az általános forgalmi adó csökkentését - közölte a kormánypárti politikus, miután a bizottság tárgyalta az áremelkedés elleni kezdeményezést, az általános forgalmi adóról szóló törvény, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítását.

Tukacs István szerint a mezőgazdaságban a felvásárlók nyomottabb árakat alkalmaznak majd, így végül is a termelők járnak rosszabbul. Az üzemanyagokkal kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány már megállapodott a fuvarozókkal az üzemanyagár-emelkedés kompenzálásáról. A szocialista képviselő utalt arra, hogy a kormány számításai szerint a Fidesz javaslata 320 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésből. A távhő árával kapcsolatban Tukacs István elmondta: szeptembertől mindenkinek alanyi jogon járna támogatás azzal a feltétellel, hogy a távhő mérhetőségének és szabályozhatóságának feltételeit megteremti; szorgalmazzák továbbá a panelprogram felgyorsítását is. A képviselő kérdésre válaszolva kifejtette, minden távhőfogyasztó alanyi jogon megkapná számlájának 10-15 százalékát, de ezt a támogatást feltételekhez kötnék, vagyis 2010 őszéig a fogyasztóknak meg kell teremteniük a lakásonkénti mérhetőséget és a szabályozhatóságot. Ehhez az átálláshoz pályázati támogatást biztosítanak - jegyezte meg. Tukacs István elmondta, szeptemberben lesznek kész a részletes szabályok.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtottak be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.