Tavares-jelentés

Swoboda szerint a magyar határozat megsérti az Európai Parlamentet

Az Országgyűlés pénteken olyan határozatot fogadott el, amely a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

2013.07.05 12:57MTI
Fotó: MTI

A Fidesz-többség által megszavazott magyar országgyűlési határozat sértés az Európai Parlamenttel (EP) szemben - hangsúlyozta Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Hannes Swoboda, az EP szocialista frakciójának osztrák elnöke.

Az Országgyűlés pénteken olyan határozatot fogadott el, amely a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

Hannes Swoboda szerint a magyar parlamenti határozat ismét azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "nem érti az Európai Unió értékeit, illetve intézményeinek szerepét".

A szocialista EP-frakció nyilatkozata szerint a Magyarországról szóló Tavares-jelentést az EP "nagy pártközi többséggel" fogadta el. A frakcióvezető ehhez hozzátette: a Tavares-jelentést "jelentős számú" néppárti EP-képviselő is támogatta.

Hannes Swoboda felszólította a jobbközép Európai Néppárt - a Fidesz pártcsaládja - EP-frakcióját, hogy nyilatkozzon arról, elfogadja-e, hogy politikai családjuk egyik tagja "elveti az Európai Parlament szerepét és elfogadott határozatait".

A szocialista frakcióvezető megjegyezte: a néppártiak által Bulgáriával szemben "újonnan támasztott magas erkölcsi követelményeket" Magyarországgal szemben is alkalmazni kellene. Szerinte ennek alternatívája az, hogy a néppárt kettős mércével mér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.