A Fidesz és a Jobbik is bírálta a döntést

Devizahitelek: tüntetés a Kúria döntése után - összefoglaló

A bejelentést követően a Kúria előtt tiltakozók Orbán Viktor házához vonultak, a miniszterelnök felesége kiment a demonstrálókhoz.

2013.07.04 19:28MTI

Az ítélet kihirdetését követően a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom felhívására a tüntetők rendőri biztosítás mellett Orbán Viktor miniszterelnök házához indultak. A tüntetők a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelték.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a kormányfő otthonának környékét. A mintegy 100-120 emberből álló csoport a Csipke utca és a Cinege út kereszteződésénél demonstrált kora estig, az útkereszteződésben rendőrsorfal akadályozta a továbbjutást.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége kiment a demonstrálókhoz, akik elmondták, hogy eddig 3 ezer ember halt bele a devizahitelek okozta "anyagi csődbe" és felidézték, hogy Orbán Viktor 2008-ban azt mondta, senkit nem hagynak az út szélén. Közölték továbbá, hogy ha a miniszterelnök tisztességesen akarja az országot ebben a helyzetben vezetni, akkor kötelessége mindent megtenni a helyzet megoldása érdekében. Lévai Anikó megígérte a demonstrálóknak, hogy átadja az üzenetet férjének. A tüntetők megtapsolták a helyszínről távozó Lévai Anikót, majd a demonstráció véget ért.

A Kúria döntésére a parlamenti pártok is reagáltak. A Fidesz véleménye szerint a legfőbb bírói fórum a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója a Fidesz számára elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte a döntést. Közölte, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket. Hozzátette, hogy a határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve.

Fotó: MTI

Az MSZP úgy vélte: az Orbán-kormány nem tudta megoldani a devizahitelesek problémáit, sőt a forintárfolyam gyengítésével tovább rontott a helyzetükön. Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az ítéletet nem kommentálta, azt mondta: a devizahitelesek gondjain a forint erősödése segítene, az, ha az adósok ismét a hitelfelvételkori árfolyamon törleszthetnének, a kormány azonban három éve a forint "gyengítésével van elfoglalva".

A Jobbik szerint a Kúriának a vitatott devizahitel-szerződés érvényességéről hozott döntése rossz irányba mutat. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint ha a kormány nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, akkor "eszkalálódni fog az utcai helyzet". Álláspontja szerint a kormány "el akarja szórakozni" a következő egy évet a választásokig anélkül, hogy segítene azon a több mint 600 ezer családon, amelyet eddig egyetlen kormányzati intézkedés sem ért el.

A felperes keresete szerint, mivel a deviza átváltás költségét külön, tételesen nem tüntette fel a bank a vele kötött szerződésben annak ellenére, hogy ez a költség is szorosan a szerződésben rögzített kölcsönügyelthez tartozik, emiatt a szerződés semmis.

Tavaly áprilisban az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította a keresetet, decemberben másodfokon a Fővárosi Törvényszék azonban jogerősen igazat adott az adós magánszemélynek: kimondta a hitelszerződés semmisségét, az eredeti, szerződéskötés előtti állapot helyreállítását látta indokoltnak. A törvényszék jogerős, közbenső ítéletének hatályon kívül helyezése érdekében fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel a bank.

Lázár János ügyvéd, a felperes devizahiteles jogi képviselője elkeserítőnek nevezte az ítéletet, amely számára elfogadhatatlan és megítélése szerint krízis az egész társadalom számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.