P. Tamás pere

Egy tanú szerint P. Tamás rendőri vezetőkkel állt kapcsolatban

A tanú a Fővárosi Törvényszéken tartott szerdai tárgyaláson a zártláncú videorendszeren, egy másik helyiségből tett vallomást, a képmása torzított, felismerhetetlen volt.

2013.07.03 18:38MTI
Fotó: MTI

Egy védett tanú állítása szerint P. Tamás, az 1996-os Prisztás-gyilkosság elsőrendű vádlottja rendőri vezetőkkel állt kapcsolatban.

A tanú a Fővárosi Törvényszéken tartott szerdai tárgyaláson a zártláncú videorendszeren, egy másik helyiségből tett vallomást, a képmása torzított, felismerhetetlen volt. A bíróság már az előző tárgyaláson meghallgatta őt, szerdán pedig P. Tamás tehetett fel kérdéseket. P. Tamás azzal kezdte, hogy néven nevezte a védett tanút.

A tanú közlése szerint a vádlott például azzal fenyegette: ha bemegy a rendőrségre, hogy beszéljen, még ki se jön, és ő már tudja, miről beszélt a rendőröknek. Továbbá P. Tamás el tudta intézni, hogy másfél évtizeden át, a magas rangú rendőri korrupció gyanújával V. László és társai ellen folyó nyomozás megindulásáig senki ne kérdezze a tanút a vádbeli cselekményekkel kapcsolatban.

A tanú elmondta azt is, hogy P. Tamásnak a vádbeli időszakban fizetett vamzerei voltak, piti tolvajok, drogosok, akik néhány tízezer forintért a P. Tamás által sugallt információkkal vezették félre a rendőrséget, például a vádbeli gyilkosság ügyében emiatt indultak el az orosz szálon a nyomozók, és a fals információk akkoriban újságokban is napvilágot láttak. P. Tamás több ismert bűnügyi újságíróval is jó kapcsolatokat tartott fenn, és ennek köszönhetően egyoldalú cikkek jelentek meg róla - tette hozzá.

A tanú, aki a vádbeli időszaktól 2004-ig P. Tamásnak dolgozott, a pénzügyeit intézte, elmondta, hogy kézigránát is volt azoknál az embereknél, akik rá vigyáztak. P. Tamás többször fenyegette, például azzal, hogy a meggyilkolt Prisztás József sorsára jut, amikor pedig ő (a tanú) előzetes letartóztatásba került, elvette élettársának nagy értékű autóját, és csak akkor adta vissza, amikor kiderült, hogy nem beszélt a rendőröknek.

P. Tamás a tanú állítása szerint még azt is megmondta, ki védje egy büntetőperben a tanút, és P. Tamás ki is fizette ezeket az ügyvédi költségeket.

Arra a kérdésre, hogy miért nem beszélt eddig mindarról, amit tudott, a tanú azt mondta: "mert ez volt az életbiztosításom".

Állítása szerint amikor az alvilág bankáraként is emlegetett Lakatos András eltűnt, "elég nagy káosz volt", neki pedig választania kellett, hogy - a néhány évvel később egy leszámolás során meggyilkolt - Seres Zoltán vagy P. Tamás mellé áll.

A tanú elmondta, hogy mindenhová testőrök kísérték, még az édesanyjához vagy a kozmetikushoz is, "csak a randikra nem".

Fotó: MTI, archív

P. Tamás azt hangoztatta: hamisan vádolják, ártatlan. Egyik vádlott-társa kijelentette a védett tanúnak: egy éve ül a vallomása miatt, pedig ártatlan. Erre a védett tanú megerősítette, hogy vallomása nem valótlan, továbbra is fenntartja.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott és a tanú közötti szóváltásban felmerült, hogy a maffia bankáraként is emlegetett, évek óta ismeretlen helyen tartózkodó Lakatos Andrást nemrégiben igazoltatták a rendőrök, majd elengedték. Ezzel kapcsolatban a bíróság elmondta, hogy Lakatos András ellen a magyar és a román hatóságok is európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A tárgyalás rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott, a bíróság épületébe belépőket többször is átvizsgálták, P. Tamásra tucatnyi géppisztolyos, maszkos kommandós vigyázott.

A vádirat szerint P. Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban.

P. Tamás 1996-ban kölcsönügyletek folytán három ingatlannal összefüggésben elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. P. Tamás ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

Az eljárás során mindhárom vádlott tagadta bűnösségét.

A büntetőper pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, tavaly júliusban elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg Prisztás József meggyilkolása mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as, Aranykéz utcai robbantással, ahol életét vesztette a sajtóban rendőrségi informátorként is emlegetett Boros József Károly, továbbá Seres Józsefnek, illetve testőrének 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolásával.

Portik Tamás neve a közelmúltban annak kapcsán vált széles körben ismertté, hogy nyilvánosságra kerültek a 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal élén álló Laborc Sándorral folytatott megbeszélései. A két beszélgetésről készült hangfelvételek leirata szerint Portik félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle, Laborc viszont közéleti szereplőkre terhelő információkat várt tőle. A találkozó kapcsán hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt folytat eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.