Egyelőre próbaként vezeti be a Kúria

Darák: adatlapok kitöltésével válhat gyorsabbá a hazai ítélkezés

"Gyorsabbá, egyszerűbbé, valamint ellenőrizhetőbbé válhat a hazai ítélkezés azon adatlapokkal, amelyek kitöltését szeptemberben két hónapra, egyelőre próbaként vezeti be a Kúria."

2013.07.02 14:38MTI

Darák Péter, a Kúria elnöke a Pécsi Ítélőtábla újbóli megalakulásának 10. évfordulóján rendezett ünnepi emlékülést követő sajtótájékoztatón elmondta: ezeken az adatlapokon fogják rögzíteni a Kúriára vagy az ítélőtáblára érkező ügyekben, hogy az adatbázisban találtak-e hasonló tényállású vagy jogi kérdéseket felvető, korábban elbírált esetet, amely felhasználható a döntéshez. 

"Ez azért fontos, mert nem kell minden hasonló esetben újra megtalálni a jó érveket, hanem a korábbi döntésekből ki lehet azokat emelni" - mondta Darák Péter. Hozzáfűzte: ha a határozatok indoklásában megjelennek a korábbi ítéletek, a bírói döntések látványosan egymásra épülhetnek. A Kúria elnökének szavai szerint a nyugat-európai bíróságokhoz képest Magyarországon kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.
 
"Minden ügyet egyedileg akarunk eldönteni és indokolni, pedig azt a szellemi tárházat, amelyet a magyar ítélkezési gyakorlat jelent, a mostaninál sokkal hatékonyabban lehetne használni" - hangoztatta. Megjegyezte: ha a próba sikeres lesz, indítványt tesznek az adatlapok bevezetésére. Darák Péter az ítélőtáblák létrehozását kiemelkedő eredménynek, működésüket elengedhetetlennek nevezte. 

Rámutatott, hogy a táblabíróságok kapcsot létesítettek a törvényszékek és a Kúria között, valamint utóbbi tehermentesítésével lehetővé tették, hogy a legfelsőbb bírói fórum valóban jogegységi kérdésekkel foglalkozhasson. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ítélőtáblák nemcsak az ítélkezésben, a jogegység biztosításában, hanem joghallgatók oktatásában, bírák továbbképzésében, a nyitott bíróság programban és a sajtóval való együttműködésben is kiemelkedő szerepet vállalnak.
 
Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke az MTI érdeklődésére sikeresnek nevezte a táblabíróság elmúlt tízéves munkáját. Azt mondta: feladatukat az elmúlt években annak ellenére eredményesen látták el, hogy jelentősen nőtt a büntetőügyek száma, 2012-ben pedig hónapokon át három, nyugdíjba vonult polgári ügyszakos vezető bíró pótlását is meg kellett oldaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.