Rasmussen

Hétfőn Magyarországra érkezik a NATO főtitkára

Az atlanti szövetség főtitkára Hende Csaba honvédelmi miniszter meghívására érkezik Magyarországra, abból az alkalomból, hogy négy éve települt a pápai légi bázisra nehéz légi szállító ezred.

2013.06.28 14:12MTI
Fotó: MTI

Magyarországra látogat hétfőn Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az atlanti szövetség főtitkára Hende Csaba honvédelmi miniszter meghívására érkezik Magyarországra, abból az alkalomból, hogy négy éve települt a pápai légi bázisra nehéz légi szállító ezred a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség programjának keretében.

A főtitkár és a honvédelmi tárca vezetője Pápán a stratégiai légiszállító-képességről és a további pápai fejlesztésekről egyeztet, megtekinti a bázisrepülőtérre települt nehéz légi szállító ezredet, továbbá tájékozódik a repülőtéren megvalósuló fejlesztésekről. A program részeként Anders Fogh Rasmussen átadja a NATO nehéz légi szállító ezred új hangárjának építési területét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János köztársasági elnök hétfő délután fogadja a NATO főtitkárát.

Havasi Bertalan, Obán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányfő is találkozik Anders Fogh Rasmussennel.

Az atlanti szövetség főtitkára két hete az MTI-nek adott brüsszeli interjújában a pápai repülőtérre települt nehéz légi szállító ezredet a NATO által szorgalmazott "okos védelem" kitűnő példájának nevezte. Úgy fogalmazott: "Azzal a világos üzenettel látogatok Magyarországra, hogy nagyra értékeljük az ország elkötelezettségét szövetségünk mellett, a NATO vezette afganisztáni, illetve koszovói misszióhoz való jelentős hozzájárulást, valamint a számos többoldalú projektben való részvételt."

Hozzátette: e projektek közül a pápai a leginkább szembeötlő. A négy évvel ezelőtt létrehozott nehéz légi szállító ezred jelentőségét méltatva kifejtette, hogy tíz szövetséges és két partnerország összefogott, és közösen beszerzett három nagyon költséges, C-17-es szállító gépet. Mindegyik részes országnak túlságosan nagy megterhelést jelentett volna, ha egyedül kell vásárolnia ilyen gépet, márpedig a szállítási kapacitásra szükség van.

A Stratégiai Légiszállító Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) programban 12 ország vesz részt anyagi forrásokkal és személyzettel, a repülési időt az előzetes megállapodásoknak megfelelően osztják fel egymás között. A SAC tíz NATO tagországból, (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Egyesült Államok) és két - a NATO Partnerség a békéért programjához csatlakozó - országból (Finnország, Svédország) áll. A 2009-ben létrehozott nehéz légi szállító ezredet 2012 novemberében érte el a teljes műveleti képességét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.