Kamatjövedelmek

Járulékköteles a kamatjövedelem - MSZP: nonszensz, Fidesz: nem érinti a megélhetést

Az MSZP nonszensznek tartja, hogy a kamatjövedelmek után hatszázalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni - mondta Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken sajtótájékoztatón.

2013.06.28 12:52MTI
Fotó: MTI

A parlament pénteken döntött adó- és illetékemelésekről a kormány javaslatára. A kamatjövedelmeket terhelő hatszázalékos járulék alól az államkötvényeken, illetve egyes tartós befektetési eszközökön szerzett jövedelmek mentesülnek.

Az MSZP-s politikus ezt úgy értékelte: a kormány mesterséges eszközökkel, a bankbetéti kamatokat terhelő levonások emelésével akarja keresettebbé tenni az államkötvényeket.

Józsa István szerint a most elfogadott pénzügyi intézkedések - köztük például a tranzakciós illeték kulcsának megemelése - összesen 150 milliárd forintos megszorítást jelentenek az adófizetőknek, noha az Európai Uniótól nem érkezett ilyen igény.

Kifogásolta azt is, hogy az adó- és illetékemelések már augusztustól életbe lépnek. Azt mondta, a kormányok nyáron már a következő évi adótörvényeket szokták előkészíteni, az Orbán-kormány rapid adóemelései pedig azért károsak, mert kiszámíthatatlanná teszik a gazdasági környezetet.

A Fidesz sajtóirodája közleményében azt írta, az Országgyűlés által elfogadott pénzügyi intézkedésekre azért volt szükség, hogy Magyarország végérvényesen megszabaduljon a szocialisták hibájából az ország ellen kilenc éve folytatott túlzottdeficit-eljárás alól.

A kormánypárt szerint az Európai Unió és a baloldal olyan gazdaságpolitikát vár el, amely a bankok és a multik helyett a magyar emberekre hárítaná a költségeket, ezért a bankadó és a rezsicsökkentés eltörlését várják el. Hozzátették azt is, hogy Bajnai Gordon a kormányzása idején, 2009-ben "szó nélkül végrehajtotta" a megszorításokat, csökkentette a fizetéseket és a nyugdíjakat.

A Fidesz azonban nem hagyja, hogy újra megszorításokra kényszerítsék az országot, ezért inkább olyan pénzügyi intézkedéseket hozott, amelyek nem érintik a lakosság mindennapi megélhetését - közölték.

A kormánypárt tájékoztatásában rögzítette: nem kell a kamatjövedelmek után egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamat után. Továbbá nem kell adót fizetni egyes - 2006. szeptember 1. előtt megkötött - értékpapírügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.