Az MSZP nem enged

MSZP: populista az áfacsökkentési javaslat

Az MSZP nem tartja megfelelő megoldásnak az általános forgalmi adó csökkentését, a távhővel kapcsolatos problémák megoldására azonban azonnali intézkedéseket dolgoz ki, és energiatakarékosságra is ösztönözne. Erről Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt kedden.

2008.07.08 13:11MTI

Nem vagyunk partnerek abban a populista versenyfutásban, amelybe Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kezdett. Az ellenzéki párt egyszerű és populista áfacsökkentési javaslatot tett, amelynek hatásait nem mérte fel - közölte a kormánypárti politikus, miután a szocialista frakció informális ülésen a távhőről is tárgyalt. 

"Nem engedjük azt, hogy olyan rétegekkel próbálják megfizettetni a populista ámokfutást, mint a családosok, nyugdíjasok, akik nem tudják az érdekeiket megvédeni" - fogalmazott. A politikus elmondta, hogy a Fidesz áfacsökkentési javaslatának költségvetési kihatása meghaladja a 300 milliárd forintot. Ez az összeg körülbelül akkora, mint az ország éves védelmi kiadása, vagy másfél havi nyugdíjnak felel meg, de ennyi az egész évi gyógyszertámogatás, illetve családi pótlék is. 

Göndör István elmondta, az MSZP olyan megoldásban érdekelt, amely rövid távon, már az őszi fűtési szezon kezdetén segítene a fogyasztóknak. Hozzátette: 20 milliárd forint van a közvetlen támogatásra, de 10 milliárd forinttal bővítenék a panelprogramot is. Mint mondta, nem akarják, hogy azok jussanak nagyobb támogatáshoz, akik nagyobb lakásban élnek és több hőt pazarolnak.
 
Az elképzelések között említette azt, hogy a támogatás például a panelprogramban való részvételhez kötnék. Hozzátette: az önkormányzatoknál ma is létezik lakhatási támogatás, lehet, hogy ezt a csatornát kellene felhasználni a támogatáshoz. Göndör István szerint a parlamenti vita során kell eldönteni, kik és milyen mértékben kapjanak támogatást. Az MTI kérdésére a frakcióvezető-helyettes azt mondta, a frakció és a kormány képviselői augusztus közepére készítik el a javaslatot. 

A politikus kijelentette, segíteni akarják azt, hogy ki-ki egyénileg tudja szabályozni és mérni a fogyasztást. Ehhez 10 milliárd forinttal bővítik a panelfelújítási programot, így néhány éven belül az összes panellakást fel lehet újítani. A távhőszolgáltatóknál is fejlesztéseket akarnak - folytatta -, egyrészt a piacnyitás előnyeinek kihasználása, másrészt a megújuló energiák területén szeretnének előrelépést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.