A magyar föld a magyar gazdák kezében lesz

Fidesz: spekulánsok, nagybirtokosok mellé álltak a földtörvény ellenzői

A Fidesz szerint a Ház pénteki döntésének köszönhetően a magyar föld a magyar gazdák és a családi gazdaságok kezében lesz, azok pedig, akik az új földtörvény ellen vannak a spekulánsok és a nagybirtokosok mellé álltak.

2013.06.22 11:49MTI

Az új törvény azért született, hogy megvédje a magyar földet attól a kiszolgáltatottságtól, amely tíz hónap múlva bekövetkezne, amikor véget ér a külföldiek földvásárlási moratóriuma - áll a Fidesz szombati közleményében.
 
"Ezt a pillanatot a Fidesz-kormány - szemben a Gyurcsány-Bajnai-szövetséggel - nem kívánta ölbe tett kézzel nézni". Az új törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön - írták. 

A törvény "megnyugtató garanciákat ad arra, hogy egy napon ne arra ébredjünk, hogy Magyarország egyetlen hatalmas külföldi repceültetvény" - áll a közleményben. A magyar termőföldet a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni. 

A kis családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul. A mostani 50-50 százalékos arány helyett a magyar földek legalább 80 százalékát családi gazdaságok fogják művelni, és legfeljebb 20 százaléka lesz csak nagybirtok. Ez megélhetést és munkahelyeket fog biztosítani a vidéknek, életben tartja a falvakat. A Fidesz szerint az új földtörvény egy korszak végét jelenti. 

Garantálja azt, hogy a zöldbárók helyett a magyar földművesek, a nagybirtokok helyett a családi gazdaságok, a külföldi spekulánsok helyett a magyar gazdák fogják művelni a földeket. "Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld szabad préda lenne, és Magyarországot végképp gyarmatosítani tudta volna a külföldi nagytőke" - írta a Fidesz. 

Kiemelték: földet venni szigorú feltételekkel lehet, a vevő személye és a szerződéskötés körülményei is szigorúak és átláthatóak lesznek. A birtokméret maximuma a felére csökken, a helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, a helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. Földet a jövőben tehát kizárólag az vehet, akit a faluban a helyi gazdák szívesen látnak. 

Földet bérelni is kizárólag átlátható nyílt pályázatokon lehet csak, szemben azzal a korszakkal, amikor "zárt ajtók mögött, haveroknak osztották a földet nevetséges összegekért" - fogalmaztak. A törvény több mint egy éven keresztül széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át.
 
"A magyar gazdatársadalom egésze nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Ők, a politikai hisztériát keltő ellenzékkel szemben, pontosan tisztában vannak azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a magyar földműves lesz" - zárul a Fidesz közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.