Nem kaptak beleszólást az ellenőrzésbe

Földtörvény: félpályás útlezárással tiltakoznak Szőlősgyörökön

Félpályás útlezárással kívánnak tiltakozni pénteken Szőlősgyörökön a helyi gazdálkodók a földforgalmi törvény tervezett elfogadása ellen.

2013.06.20 14:54MTI

Varga István, a Szülőföldért Mozgalom aktivistája elmondta: a helyi gazdálkodók annak ellenére, hogy ígéretet kaptak rá, nem kaptak beleszólást a helyi földhasználat és földforgalom ellenőrzésébe. Az aktivista szerint a törvényjavaslatban lévő szabályozás könnyűszerrel kijátszható. 

Varga István úgy vélte, egy egyszerű haszonbérleti szerződés megkötésével elővásárlási jogot lehet szerezni a termőföldre, és így kijátszhatók a helyi földbizottságok. Az aktivista emlékeztetett: eljuttattak egy 21 oldalas javaslatot a vidékfejlesztési miniszternek és az országgyűlési képviselőknek ez ügyben, de felvetéseiket válaszra sem méltatták. 

Amikor pedig tárgyalásra hívták a civileket, azt először lemondták, majd második alkalommal megszakították azt. Így érdemi tárgyalás nem volt. Nagy Sándor, szőlősgyöröki gazdálkodó szintén azt kifogásolta, hogy a szaktárcánál érdemi egyeztetés nem történt a civilekkel a földforgalmi törvényről. A tervezett demonstrációt bejelentették és engedélyezték - mondta a gazdálkodó. 

Szerinte akár több mint 200 helyszínen is lehet spontán tiltakozás a csütörtöki bejelentés nyomán. A gazdálkodók arra szeretnék felhívni figyelmet, hogy véleményük szerint a magyar termőföld veszélyben van. Emellett ráirányítják a figyelmet a szövetkezetek - mint gazdálkodási forma - megkerülhetetlenségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.