Zászlóégetés miatt

Felfüggesztették a jobbikos Lenhardt Balázs mentelmi jogát

Felfüggesztette a parlament a független Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn.

2013.06.17 19:13MTI
Fotó: Jobbik.hu

A képviselő tavaly decemberben a Külügyminisztérium előtt tartott cionizmusellenes demonstráción beszédet mondott, majd meggyújtott egy izraeli zászlót és lyukat égetett a közepébe. A rendőrség előállította.

A legfőbb ügyész ezután garázdaság bűntettének gyanúja miatt kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, amit a szakbizottság a közvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően támogatott.

Lenhardt Balázs - aki tavaly novemberben lépett ki a Jobbik-frakcióból, majd kizárták az ellenzéki pártból - a testület ülésén azt mondta: álláspontja szerint a zászlóégetés a világon mindenütt belefér a politikai tiltakozás kinyilvánításába. Ezzel érvelt felszólalásában a plenáris ülésen is, egyúttal jelezve: a zászlóégetés Izraelben is bevett szokás a tüntetéseken, nem egyszer ortodox rabbik is élnek ezzel az eszközzel.

Hozzátette: a szóban forgó demonstráció nem zsidóellenes, hanem anticionista megmozdulás volt.

Lenhardt Balázs mentelmi jogának felfüggesztését 280 képviselő támogatta. Ellene egyedül a jobbikos Gyenes Géza szavazott, míg hét képviselő - a fideszes Daher Pierre, Iván László és Wittner Mária, a szocialista Szanyi Tibor, a jobbikos Kepli Lajos, a korábban jobbikos, most független Endrésik Zsolt, valamint Schiffer András, az LMP társelnöke - tartózkodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.