Horthy kedvenc írónője volt...

Tormay Cécile utca - Tarlós az MTA véleményét kéri

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újragondolását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester.

2013.05.30 15:29MTI

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kérelmezi az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeire nézve sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (...) egyetlen alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. 

A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától. A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet nevez el az írónőről. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön megdöbbentőnek nevezte, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten, és arra kérték a főpolgármestert, vonja vissza a döntést. 

A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan felvállalta, és akinek számos gondolatát követendőnek tartották "a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.