Támogatta a fenntartható fejlődés bizottsága

Általános vitára alkalmas a halgazdálkodási törvény

A parlament fenntartható fejlődés bizottsága egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta keddi ülésén a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényjavaslatot, amely a halak természetes élőhelyét óvja, továbbá a halgazdálkodás állami ellenőrzését - a mesterséges tavak kivételével - a magántulajdonban lévő élőhelyeken is kötelezi.

2013.05.21 13:22MTI

Jávor Benedek (független) képviselő hangsúlyozta a törvényjavaslat megfelelő szakmai előkészítését, illetve azt, hogy a tervezetet egyeztették a szakmai- és társadalmi szervezetekkel. 

Szabó Imre (MSZP) alelnök a horgászok képzését hiányolta a javaslatból, és megjegyezte, problémát okoz, hogy a horgászok gyakran nem ismerik fel a halfajokat. Szintén általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság - de itt már csak a kormánypárti tagok támogatásával - az atomenergiával és az energetikával kapcsolatos törvényeket módosító törvényjavaslatot. 

Pőcze Orsolya, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium atomenergetikáért felelős helyettes államtitkára az atomenergia törvény kapcsán kiemelte az uniós harmonizációt, és beszámolt róla, hogy a jövőben a megújuló energia hasznosítására szóló pályázatoknál az illetékes miniszter által rendeletbe foglalt műszaki követelmények lesznek az irányadók. Kiemelte a helyettes államtitkár, hogy a villamosenergia-törvény módosítási tervezete - az uniós szabályozással összhangban - bevezeti a származási garanciát. 

A szolgáltató ezt köteles lesz átadni a fogyasztónak, aki nemcsak az áram ára, hanem annak ökologikus volta alapján is dönthet a vásárlásról. A származási garancia azt közli, hogy a fogyasztott áram hányad része származik megújuló, illetve kapcsolt forrásból. A részleteket itt is kormányrendelet tartalmazza majd. 

Ehhez kapcsolódva Kővári János (Fidesz) azt javasolta, hogy a zöld energiánál közöljék annak a forrását is. Példaként hozta fel a pécsi erőművet, amely, mint mondta a Mecsek tarra vágásával termel fából - úgymond - biomassza energiát. Jávor Benedek pedig az atomenergia szabályozása kapcsán a nyilvánosság kizárását kifogásolta. 

A javaslat ugyanis minden ezzel kapcsolatos adatot - állambiztonsági érdekből - megismerhetetlenné tesz. A megújuló energiáról pedig kifejtette, hogy nincs megfelelő szabályozás és hiányzik a támogatás is. 

A bizottság a fémkereskedelmi törvényjavaslathoz beadott gazdasági bizottsági módosító javaslatok mindegyikét elfogadta. Így például bekerülhet a törvénybe az, hogy a fémkereskedő csak közszolgáltató cégtől vehet át égetett kábelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.