"Alkotmányos hivatásához méltóan viselkedett"

LMP: "puha vétónak" tartják Áder döntését

Az LMP véleménye szerint Áder János köztársasági elnök az alkotmányos hivatásához méltóan viselkedett, amikor visszaküldte a parlamentnek a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító törvényeket.

2013.05.09 12:20MTI

 Csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András azt mondta, a köztársasági elnök döntését egy "puha vétónak" tartják, mert Áder János akár az Alkotmánybírósághoz is utalhatta volna a törvényeket. Egyúttal viszont tartják magukat ahhoz a gyakorlathoz, amelyik szerint egy párt nem szólítgat fel köztársasági elnököt arra, hogy mit tegyen - mondta.
    
Az LMP társelnöke az államfő átiratára hivatkozva arról beszélt, hogy a közérdekű adatközlést újraszabályozó törvény alkotmányossági szempontból is aggályos, ráadásul mindkét jogszabály komoly jogbiztonsági problémákat vet fel.
   
A független képviselő elmondta: az LMP arra készül, hogy 2014-ben valamennyi közvagyonnal kapcsolatos szerződést és pályázati dokumentációt nyilvánossá teszi.
   
Áder János a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott jogszabályokkal nem ért egyet.
   
Álláspontja szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény módosítása a közérdekű adatok megismerése tekintetében jogalkalmazási nehézséget okozhat. A másik jogszabályban pedig szerinte olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.