Nem történt "félrelépés"

Demeter: üzemszerűen használták politikai célokra a Laborc-féle titkosszolgálatot

A fideszes Demeter Ervin szerint a Gyurcsány-kormány idején "üzemszerűen" használták politikai és alvilági célokra a titkosszolgálatokat, így a P.-Laborc ügy sem "félrelépés" volt.

2013.05.03 16:03MTI

Az első Orbán-kabinet titokminisztere az MTI-nek pénteken azt mondta, nem véletlen félrelépés Laborc Sándor szövetkezése P. Tamással, ugyanis a Gyurcsány-kormány időszaka alatt üzemszerűen használták politikai és alvilági célokra a titkosszolgálatokat. 

"Ez egy hétköznapi gyakorlat volt" (...), üzemszerűen így működött a Laborc-féle titkosszolgálat" - fogalmazott. Demeter Ervin elmondta: a 2010-es kormányváltás után derült fény például arra, hogy van olyan műveleti dosszié, amiben a Fidesz elnöksége és a pártelnök közötti, 2006-os telefonbeszélgetés tartalmát rögzítették. 

Emellett - folytatta - az is kiderült, hogy egy fideszes vezetőt rendszeresen lehallgattak. Demeter Ervin hozzátette: a volt főigazgatónak "Ovi" és "Bajusz" néven volt telefonbeszélgetéseket és kapcsolatokat elemző dossziéja. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a P. Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. 

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással P. Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a P.-tól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. 

A hangfelvételek leirataiból kiderül, P. félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden döntött arról, hogy a P.-Laborc találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.