Trafik

Az MSZP számvevőszéki vizsgálatot kezdeményez

A koncessziós jog a nemzeti vagyon része, annak kezelését pedig a számvevőszék ellenőrzi. Az MSZP szerint így az ÁSZ vizsgálhatná a trafikkoncessziók odaítélésének törvényességét.

2013.05.03 14:09MTI

Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kezdeményezi a dohányboltpályázatok ügyében, és annak lezárultáig elhalasztaná a trafiktörvény életbe lépését.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a koncessziós jog a nemzeti vagyon része, annak kezelését pedig a számvevőszék ellenőrzi. Az MSZP szerint így az ÁSZ vizsgálhatná a trafikkoncessziók odaítélésének törvényességét, miután azzal kapcsolatban súlyos visszaélések gyanúja vetődött fel.

A szocialisták azt is szorgalmazzák, hogy az ÁSZ-vizsgálat eredményéig függesszék fel a trafiktörvény végrehajtását, vagyis az új rendszer ne lépjen életbe július 1-jén. Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Az MSZP szerint a vizsgálatnak azt is tisztáznia kell, hogy kik vettek részt a pályázatok elbírálásában, illetve hogy éri-e kár az államot az árusító helyek számának csökkenése miatt.

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője arról beszélt: eltérő forgalmú üzletek tulajdonosainak azonos mértékű koncessziós díjat határoztak meg, amivel kiugróan jól járnak a nyugati határszélen lévő üzletek működtetői, miután Ausztriában a magyarországi árak másfél-kétszeresebé kerül a cigaretta.

Ennek egyik haszonélvezője szerinte az a Simon Ádám lesz, aki Sopronban nyithat trafikot, és a város fideszes alpolgármesterének, Simon Istvánnak, illetve Molnár Ágnes korábbi fejlesztési államtitkárnak a fia - jegyezte meg.

Török Zsolt idézte a hvg.hu cikkét amely szerint Simon Ádám "már februárban azzal kérkedett, hogy a határ felé vezető úton nyithat majd trafikot". Szintén a hírportál állításaira hivatkozva azt mondta, a jó elhelyezkedésű dohánybolt napi ötmillió forintos forgalomra számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.