A reform első hatásai

Navracsics: megbízhatóbb közigazgatás van kialakulóban

Megbízhatóbb, átláthatóbb, tisztább közigazgatás van kialakulóban, a polgárok kezdik érezni a reform első hatásait - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

2013.04.19 14:06MTI

A közigazgatás minősége fontos versenyképességi tényező is, nemzetstratégiai jelentősége van - tette hozzá a miniszter, aki a reform és a járási rendszer eddigi tapasztalatairól tájékozódott a tolnai megyeszékhelyen.

A miniszter az eddigi visszajelzésekről azt mondta: kedvező fogadtatásra talált, hogy a megyeszékhelyeken működő és egyes kiemelt okmányirodákban reggel nyolctól este nyolc óráig tart az ügyfélfogadás.

Legalább ennyire fontos, hogy a polgárok mellett a vállalkozók, befektetők is kedvezően értékelik a reform eddigi eredményeit - tette hozzá.

A tárca vezetője utalt a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara felmérésére, amely szerint a német befektetők visszajelzése alapján "a magyar közigazgatás átláthatóbb, tisztább, egyszerűbb és stabilabb lett".

Kérdésre válaszolva elmondta: idén az a cél, hogy az okmányirodai hálózat és kormányablak-hálózat "összenőjön", és csaknem háromszáz ügyintézési pont legyen az országban.

A technológiai korszerűsítésekkel párhuzamosan akadálymentesítési program is megvalósul, amelyre okmányirodák és kormányablakok jelentkezhetnek; a cél az, hogy jövő év elejére minden ügyintézési pont mindenki számára megközelíthető legyen - jegyezte meg.

Mint mondta, a jövő év elején várhatóan a MÁV-val együttműködve egyes vasútállomásokon is létrehoznak kormányablakokat vagy ügyintézési pontokat.

Az MTI kérdésére elmondta: idén 15 milliárd forint európai uniós, és 3-4 milliárd forint hazai forrást fordítanak a közigazgatási reformmal összefüggő fejlesztésekre, és szintén uniós forrásból összesen mintegy tízmilliárd forint áll rendelkezésre képzési programokra, informatikai fejlesztésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.