Közel 10 százalékkal többet fizetünk

Július elsején a lakossági gázár 9,9, a közüzemi 7,7 százalékkal emelkedik

A közüzemben a lakosság számára 9,9 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 7,7 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói ára július elsejétől

2008.06.29 08:13MTI

A földgázpiac közüzemi- és szabadpiacra oszlik. A közüzemben az árak megállapítását a Magyar Energia Hivatal készíti elő, és a változtatásra - a jogszabályok alapján negyedévenként egyszer van lehetőség. 

Az ármegállapításban illetékes közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a kőolajár drasztikus emelkedésével indokolta az áremelést május végén, az árakról szóló rendelet kihirdetésekor. A korábbi tájékoztatás szerint a július 1-jei emelés egy átlagos (1.660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1.540 forintos többletkiadást jelent.
 
A földgáz árához szociális támogatást nyújt a központi költségvetés, aminek forrása a bányajáradék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában – az áprilisi adatok szerint – összesen 1.662.000 háztartás részesült. 

Ez a gázt fogyasztó háztartások mintegy 60 százaléka. A 20 köbméter/hó alatti lakossági hatósági földgáz átlagárak 2008. július 1-jétől a nem támogatott kategóriában 123,2 forint lesz, míg a támogatottaknál az I. kategóriában 83,1, a II.-ban 90,4, a III.-ban 101,2, a IV.-ben 108,7 forint. Tekintettel arra, hogy a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is várható, de azt a települési önkormányzatok határozzák meg, mint ármegállapító hatóság. Ezért a távhődíj-rendszer országosan nem egységes. 

A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: az április adatok alapján közel 296 ezer háztartás részesült távhő-támogatásban. Ez az érintett - távhős - háztartások mintegy 45 százaléka. Legutóbb áprilisban emelkedett a közüzemben a földgáz végfelhasználói ára. 

Akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és a gazdasági tárca ezt szakmailag nem kifogásolta. Végül a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett. A magyarországi földgáz nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. a beszerzési szerződései kilenc havi időtartamot határoznak meg a szezonális árkilengések kiegyenlítésére - közölte az E.ON Földgáz Trade Zrt., így a földgáznak mint terméknek az árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. 

Ennek alapján ebben a negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számoltak, de a következő negyedévben már 94 dollárral kalkulálják az árat. A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy 2009 januárjára ez az elem már 107 dollár lesz, 30 százalékkal magasabb a jelenlegi 82 dollárnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.