Országgyűlés, Mile Lajos

Laborc-P. Tamás-találkozók: nem jött létre a tényfeltáró testület

Az ellenzéki képviselő szerint azt a szándékot lehet érezni, hogy "szeretnék minél inkább húzni az időt", és ezt - mint mondta - felháborítónak tartja.

2013.04.16 16:49MTI

Nem jött létre a Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és P. Tamás, az Energol Rt. előzetes letartóztatásban lévő volt vezetője között történt találkozók körülményeit vizsgáló tényfeltáró munkacsoport - közölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülését követően Mile Lajos független képviselő újságírókkal.

Annak ellenére nem sikerült létrehozni a munkacsoportot, hogy a Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság jelentését a bizottság elfogadta és a testület javasolja feloldani a vonatkozó dokumentumok titkos minősítését - mondta Mile Lajos.

Az LMP-s politikus úgy fogalmazott: "mindenesetre alapvetően kérdőjelezi meg ez a döntés, hogy ki mennyire gondolja komolyan, hogy utána kell nézni az ilyen kényes ügyeknek, és ki mennyire gondolja komolyan azt, hogy Magyarországon a korrupciót fel kell számolni".

Közölte, a munkacsoport felállításáról szóló javaslatát tehát leszavazták, és majd később a kormánypárt képviselői adnak be egy konkrét tartalommal bíró javaslatcsomagot. Ez a következő bizottsági ülésen kerülhet napirendre - tette hozzá Mile Lajos.

Az ellenzéki képviselő szerint azt a szándékot lehet érezni, hogy "szeretnék minél inkább húzni az időt", és ezt - mint mondta - felháborítónak tartja.

Kocsis Máté, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja ugyancsak újságíróknak elmondta, hogy a Gálszécsy András vezette szakértői bizottság jelentését ismertették meg velük, és ennek alapján indítványt tett arra: a testület javasolja, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a Laborc-P. találkozók hanganyagának leiratát anonimizált formában oldja fel a titkosítás alól.

A bizottság ezt tíz igen és két tartózkodó szavazat mellett elfogadta - közölte.

Kocsis Máté kitért arra, hogy a minősítés feloldása nem jelent automatikusan nyilvánosságra hozatalt, de jelentős lépés, hogy megismerhetővé váljon szélesebb körben a Laborc-P. találkozón elhangzott témák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.