Magyar nemzeti értékek

Elfogadták a hungarikum törvény végrehajtásának részletszabályait

A kormány szerdai ülésén elfogadta a hungarikum törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokat.

2013.04.11 18:30MTI

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint a magyar nemzeti értékeket a Magyar Értéktár, a magyarság csúcsteljesítményeit a Hungarikumok Gyűjteménye tartja majd nyilván.
 
A nemzeti értékek azonosításának, összegyűjtésének, rendszerezésének és nyilvántartásának rendjét, valamint a hungarikummá minősítés folyamatát a most elfogadott kormányrendelet részletesen szabályozza. Így bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy a magyar szellemi és kulturális javak, szokások, jelképek és egyedi termékek közül valamelyik bekerüljön, az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba.
 
Az egyes értékek értéktárakba való felvétele - egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével - települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható. Helyi kezdeményezésre - tájékoztat a közlemény -, az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak. Ezek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák.
 
Az ágazati értéktárakat az e faladatra hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg. E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják. 

A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül - a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján - a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba.
 
A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá. A Hungarikumok Gyűjteményébe felvett értékek gondozói, kezelői, előállítói pályázhatnak majd a védjegy használatának elnyerésére - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.