Gyorsabban fejeződnek be a perek

Handó: javultak a Balassagyarmati Törvényszék mutatói

"Annak ellenére, hogy tavaly hat bírót mentettek fel, javultak a Balassagyarmati Törvényszék időszerűségi mutatói, gyorsabban fejeződnek be a perek."

2013.04.10 13:22MTI

Handó Tünde hozzátette: a balassagyarmati testület a Fővárosi Törvényszék munkáját is segítette a múlt évben, az pedig, hogy két bírója kirendeltként dolgozik a Kúrián, segíti az egységes joggyakorlat megjelenését. Példaként említette a hitelszerződésekkel kapcsolatos ügyeket. 

Annak kapcsán, hogy a Balassagyarmati Törvényszék az ország második legkisebb bírósága, az OBH elnöke azt mondta: mivel a bírók gyorsabban vitatják meg az újonnan érkező ügyekben felmerülő jogi problémákat és hamarabb tudnak elsőként döntéseket hozni, akár olyan döntések is születhetnek, amelyek az országban is irányadók lehetnek. 

Handó Tünde példaértékűnek nevezte a Balassagyarmati Törvényszék belső, Barsi József sajtószóvivő által szerkesztett és működtetett honlapját, amelyet be is mutattak már az ország bírói karának és szóvivőknek. Mint mondta, arra törekszenek, hogy a törvényszékeknek legyen külső internetes felületük is, bárki láthassa az állásfoglalásokat, a tárgyalások időpontját, illetve olyan tájékoztatókat találjanak az ügyfelek, hogy például mit kell tenni, ha valaki tanúként kap idézést a bíróságra. 

Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke közölte: országosan is kiemelkedő, hogy az ügyek 94 százalékát egy éven belül be tudják fejezni. Elmondta, hogy a nyitott bíróság programja keretében tavaly három eseményt szerveztek, ezeken 122 diák vett részt. Osztályfőnöki órán tartott előadás mellett lehetővé teszik tárgyalások látogatását, a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnel kötött megállapodás értelmében pedig elítéltekkel is beszélgethetnek a diákok. 

Fazekas Sándor, az egy éve működő Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke elmondta: az OBH elnökének szabályzatait, határozatait minden esetben véleményezte a tanács, és a tanács által megfogalmazott véleményeket minden esetben figyelembe vette az OBH elnöke. Kitért arra is, hogy az OBT üléseiről készült jegyzőkönyvek, valamint a legnagyobb jelentőségű elvi döntéseket tartalmazó jegyzőkönyvek hozzáférhetők az interneten, a tanács tevékenysége nyitott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.