Országgyűlés

A kiemelt cégek miatt módosulhat a csődtörvény

A stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak - a felszámolás elrendelése után - nem 30, hanem 365 napja lesz arra, hogy rendeletben nyilvánítsa kiemeltté a társaságokat.

2013.03.22 17:24MTI

A csődtörvényt módosító javaslatot Koszorús László (Fidesz) pénteken terjesztette a parlament elé. 

Csődeljárás esetén nem változik a kiemeltté nyilvánítás ideje, a kormánynak - a csőd elrendelése után - továbbra is 15 napja marad a kiemelési rendelet meghozatalára. 

A parlament 2011 nyarától illesztette be az 1991-ben hozott csődtörvénybe a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eltérő rendelkezéseket. Ennek lett az eredménye az, hogy az ilyen cégek csőd- vagy felszámolási ügyeiben csak állami felszámoló járhat el. 

A kormány rendeletben minősíti kiemeltté a nemzetgazdasági szempontból fontos cégeket. Az állami felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A törvényjavaslat indoklása szerint a kormánynak hosszabb ideje marad arra, hogy egy felszámolás alá került céget kiemeltté tegyen, és az állami felszámoló kezébe adjon. 

A javaslat szerint a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet a hosszabb határidőt. A csődtörvény másik módosítása korlátok közé szorítja az állami felszámoló tevékenységét. 

Az említett csőd- és felszámolási eljárásokban való részvétel mellett kizárólagos vagy többségi állami tulajdonban lévő cégnél végezhet üzletviteli és egyéb tanácsadást, továbbá végelszámolói, vagyonrendezői tevékenységet. A helyi önkormányzatoknál pedig az adósságrendezési eljárásaikban pénzügyi gondnok lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.