Brutális szél

Megint bedurvul az időjárás - OKF: mindenki tájékozódjon!

Péntekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki két megyére viharos szél és a hófúvás miatt is. A Magyar Közút Zrt. arra kérte a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon útnak, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is fokozott óvatosságra int.

2013.03.21 20:33MTI

Péntekre két északkeleti megyére a viharos szél és a hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és erős hófúvásra is készülni kell. Ezeken a területeken a friss hóval borított területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Hajdú-Bihar megyére mind a viharos szél, mind a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. További tizenegy megyére - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest -, valamint Budapestre az erős szél miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Dunántúlon, majd a középső megyékben és éjjel már északkeleten is több helyen viharos (60-85 kilométer per órás) lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel helyenként 90 kilométer per órás, a Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein még ennél erősebb szél is lehet. Várhatóan péntek délutántól mérséklődik a szél.

Az eső pénteken hajnaltól északkeleten is havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű). A Duna vonalában illetve attól keletre legfeljebb 2 centiméter friss hó valószínű, amely legkésőbb péntek napközben elolvad. A Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig azonban mintegy 1-7 centiméter hó hullhat, ezen belül a nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínű. A viharos szél péntek hajnaltól, reggeltől elsősorban Borsod-, Szabolcs-megyében és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsősorban Borsod keleti részén (főként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre - hangsúlyozták.

Ezek mellett pénteken északkeleten (főként Szabolcs megye térségében) napközben is fagypont körüli hőmérsékletre kell készülni.

Korábban a Magyar Közút Zrt. arra kérte a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon útnak, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is fokozott óvatosságra intette a közlekedőket.

Figyeljünk!

A csütörtök éjjel és várhatóan pénteken is uralkodó viharos szélre, hóesésre és fagyra tekintettel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kér mindenkit, ha muszáj útnak indulnia, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel utazzon, figyelje a hatóságok közleményeit, tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre két északkeleti megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél és a hófúvás miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és erős hófúvásra is készülni kell; ezeken a területeken a friss hóval borított területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Hajdú-Bihar megyére mind a viharos szél, mind a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. További tizenegy megyére valamint Budapestre az erős szél miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig mintegy 1-7 centiméter hó is hullhat. Minderre tekintettel az OKF csütörtök esti közleményében arra hívta fel a figyelmet: a közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében a hatóságok korlátozásokat vezethetnek be a közúti és vasúti közlekedésben. Emellett a hófúvás miatt hóakadályok keletkezhetnek, az ezekben elakadt járművek pedig újabb torlódásokat okozhatnak.

A közleményben azt kérték a közlekedőktől, hogy az utak síkosságára ügyelve, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vegyenek részt a közúti közlekedésben. Aki elindul, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot - tették hozzá.

Figyelmeztettek arra is, hogy a viharos szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A kárbejelentések várhatóan megnövekvő száma miatt a lakosság türelmét kéri a katasztrófavédelem. A közleményben kiemelték: a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Azt kérték: ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy másnak tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon. Az OKF végül arra hívott fel: mindenki közlekedjen elővigyázatosan, készüljön a várható fennakadásokra, figyelje a hatóságok közleményeit, továbbá tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.