Beszámoló

"Olyan volt, mintha ezer apró tűvel szurkáltak volna"

Az autókban rekedt emberek nagyon örültek, mikor meglátták a katonáknak, akik számára viszont egyáltalán nem volt könnyű a mentés.

2013.03.17 23:02ma.hu

Minden szolgálatra beosztott katona alig várta az elmúlt napokban, hogy indulhasson segíteni - mondta el Lehoczky Péter főtörzsőrmester. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred műszaki beosztásban szolgáló katonája elmondta: a rendkívüli időjárási viszonyok közepette PTSZ-M lánctalpas kétéltűvel, illetve tolólapos KRAZ járművel egyaránt dolgozott a közutakon - írja a Magyar Honvédség Facebook-oldala.

Mentés közben - Magyar Honvédség Facebook-oldal

„Először a 81-es főút Győr és Mindszentpuszta közti szakaszának járhatóvá tételét kezdtük meg, az elakadt járművekben rekedteknek teát, pokrócokat vittünk, majd átvezényeltek a 19-es főútra is” - idézte fel a főtörzsőrmester a mentési munkálatokat. Mindez korántsem ment egyszerűen: az autók nem egy szakaszon olyan szögben álltak az utakon, hogy a tolólapos jármű el sem fért mellettük, ráadásul a pénteki napon a szüntelen hóvihar is még nehezebbé tette a munkát. „Olyan volt, mintha ezer apró tűvel szurkáltak volna” - érzékeltette a helyzetet Lehoczky Péter.

A katonák egy percre sem hagyták abba a munkát: pihenésre csak akkor nyílt lehetőség, amikor cseréltek a vezetőülésben, ám gyakran ilyenkor is irányítási, terelési feladatok jelentkeztek a nagy forgalom miatt. „Az autópálya-felüljáróknál mindenütt kaotikus helyzet alakult ki, nem ritkán négy-öt sávban álltak a járművek, így ezeken a helyeken csak rendőri segítséggel fértünk el” – olvasható a főtörzsőrmester nyilatkozata a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Mentés közben - Magyar Honvédség Facebook-oldal

Lehoczky Péter és társai két autóban rekedt ember megmentésénél is segédkeztek szombat hajnalban. A pár Örkénypusztánál ragadt a kocsijában, amelyet a katonák az út melletti szántóföldön át közelítettek meg, és a KRAZ-zal szállították a tűzoltókat is a helyszínre. Itt aztán pokrócokat és meleg teát is adtak a szerencsétlenül jártaknak.

Lehoczky Péter kiemelte: az autókban rekedt emberek mindenütt nagyon örültek a katonáknak, köszönték a segítséget, és fényképezték a nagy orosz vasakat. Maguk az egyenruhások is óriási lelkesedéssel, az első szóra vetették magukat a feladatokba. „Akit ide osztottak be, mind alig várta, hogy dolgozhasson, és maximális odaadással végezte a feladatát. Nem volt elégedetlenkedés vagy kérdezősködés, nem azzal foglalkoztunk, hogy mikor jön már meg végre a tea vagy az étel. Arra gondoltunk: azok az emberek, akiken segítenünk kell, sokkal régebben kint vannak a fagyban, mint mi.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.