Erről sem ő tehet

Pintér: mindenkit kiszabadítanak a hó fogságából - még őt is

A köztévé szerint elakadt a belügyminiszter konvoja egy több kilométeres kamionsor miatt. Őt is menteni kellett, de ígérte, minden bajba jutott embert kiszabadítanak.

2013.03.15 17:34MTI, ma.hu

Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hír Televíziónak péntek délután Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.

Tata, 2013. március 15. Papp Károly országos rendőrfőkapitány (b) és Pintér Sándor belügyminiszter (k) Tatán, ahol tájékozódtak a rendkívüli helyzetről és egyeztetettek a város védelmi vezetésével is 2013. március 15-én. Katonák a nagy havazásban elakadt járművek utasainak forró teát osztottak. MTI Fotó

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy a 100 kilométer/órás sebességű szél ilyen hótorlaszokat emel és emiatt elakadnak a járművek.

Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, mégis több jármű útnak indult.

A belügyminiszter a fővárosban tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán.

"Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

A helyzetet érzékeltetve úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

Pintér Sándor belügyminiszter péntek délután Tatán találkozott Michl Józseffel (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy két iskolát nyitottak meg a rászorulók előtt, ezek tornatermeiben előző éjszaka körülbelül ötszáz embert szállásoltak el, őket étellel és itallal is ellátták. Közlése szerint jelenleg körülbelül 250-en tartózkodnak az iskolákban, a számukat azért nehéz megbecsülni, mert napközben többen is kimentek a járművükhöz.

Ezután a polgármesterrel együtt a belügyminiszter meglátogatta az egyik melegedőt, ahol gyerekeket, többek között két iskoláscsoportot is elszállásoltak.

A miniszterrel együtt a helyzetet felmérő Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy munkatársaik rendkívül megfeszítő munkát végeznek, de már egyre jobb az együttműködés az emberekkel.

Elmondása szerint 3400 ember dolgozik az ország különböző pontjain a védekezésben. Munkájukhoz a mentésen kívül az is hozzátartozik, hogy az áramszünet sújtotta körülbelül 130 településen biztosítják a folyamatos rendőri jelenlétet.

Végül közölte: ha kell, akár több napig képesek a jelenlegi intenzitással dolgozni.

Csizmadia Gábor megyei főkapitány Tatán arról beszélt az újságíróknak, hogy jelenleg a legnagyobb erőkkel az M1-es autópályán dolgoznak. Hozzátette, hogy fűtött buszokat is hoztak, a kimentett embereket Tatabányára viszik. Arra is kitért, hogy a Tata és Komárom közötti szakaszon körülbelül ezer embert és háromszáz járművet mentettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.