Minden kisfiú álma, hogy lánctalpason utazhasson

Egy álom válhat valóra: igazi lánctalpas megy a súlyosan beteg kisfiúért

A VT-72 típusú harckocsi vontatója indult útnak, hogy egy súlyosan beteg kisfiút mentsen ki a hó fogságából.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.15 14:23ma.hu

Lánctalpas technikai eszközökkel vesznek részt a rendkívüli téli időjárás okozta katasztrófahelyzet következményeinek felszámolásában a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái. Mint azt Bagyura Zoltán alezredes, az alakulatnál létrehozott operatív csoport parancsnoka elmondta: az alakulat harckocsi-zászlóaljának VT-72 típusú harckocsi vontatója néhány órával ezelőtt indult el, hogy kimentsen a hó fogságából egy súlyosan beteg kisfiút - olvasható a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

VT-72B típusjelzésű műszaki vontató - kép: makettinfo.hu

Egy T-72-es harckocsi a győri ipari parkba indult el, kettő pedig Kocs-Nagyigmánd-Komárom útvonalon a 13-as számú főúton próbálja meg kiszabadítani a hó fogságában rekedt autókat és az elakadt hókotrókat – tette hozzá az alezredes.

A tatai alakulatnál egyébként még két lánctalpas készenlétben áll, ezek a technikai eszközök várhatóan perceken belül elindulnak a Környe-Dad-Bokod-Pusztavám útvonalon, a hóátfúvásos utakon ragadt hóeltakarító járművek kimentésére.

Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár Facebook-oldal

Mint ismeretes, a rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el. A katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetése mellett döntött. "T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasa" - írta a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Hófalat törtek

Mészáros József alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ törzsfőnöke elmondta: a hajmáskéri bázison üzemkész állapotban lévő lánctalpasokat az eredeti tervekkel ellentétben a hatalmas hóakadályok miatt sokáig nem sikerült megközelíteni. "Most értesítettek, hogy egy helyen sikerült áttörni a hófalat. Remélem, hogy a lánctalpasokért induló állomány meg tudja tisztítani az utat. Az eszközök menetkészek, egy óra alatt Várpalotára érnek" - nyilatkozta a törzsfőnök.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér eddig 3 darab Urallal, 5 katonával vett részt a rendkívüli időjárás miatti műveletben: Takácsi és Gyarmat körzetéből mentettek személyeket és gépjárműveket. Eddig összesen 168 km-t tettek meg. A nap folyamán Pápa környékéről 10 főt fognak Veszprémbe szállítani sürgős egészségügyi kezelésre - írta a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

A piros barettsapkások Bőnybe indultak

Délben Bőny településre indult az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred két technikai eszköze, hogy ott a hóban elakadt kamionokat mentsenek - mondta Sályi Gergő törzsőrmester, az alakulat protokoll-zászlósa.

Életveszélyben

A Magyar Honvédség katonái csütörtök éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.