Kilenc síremléket megsemmisítettek

Szabadságvesztést kért az ügyészség a zsidó temető rongálóira

A Kaposvári Járási Ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt egy 23 és egy 22 éves kaposvári férfival szemben, aki tavaly kilenc zsidó síremléket semmisített meg, további 50-et pedig megrongált.

2013.03.14 18:46MTI

Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség vezetője elmondta: a vádlottak 2012. július 21-én az éjféli órákban hazafelé tartottak, amikor a Kaposvári Zsidó Hitközség kezelése alatt álló izraelita temető mellett elhaladtak. Ekkor hirtelen ötlettől vezérelve mindketten átugrottak a temető téglakerítésén, és ott 59 darab, kulturális javak körébe tartozó síremlékeket rongáltak meg úgy, hogy azokat talpazatukról a földre, illetve a sírkövekre döntötték.
 
Az okozott kár összesen 5,26 millió forint, amely részben megtérült a megrongált síremlékek társadalmi munkában történt megjavításával, azonban a megsemmisített síremlékek rekonstruálására nem került sor - tette hozzá. A vádlottakkal szemben a járási ügyészség a végrehajtandó szabadságvesztés mellett a közügyektől való eltiltás kiszabására is indítványt tett - közölte Horváth Szilárd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.