Öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Húszcentis hó, százhúsz kilométeres erősségű szél

A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek.

2013.03.14 07:24MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali közleménye szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz.
   
Mint kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméternyi – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Főként délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.
   
Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben.
   
Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű, az északnyugati határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható.
   
Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. Sőt a Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt.
   
A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában és északkeleten okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek – írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.