Az alaptörvény-módosítása

Tüntetők zárták el a Parlament főbejáratait

Néhány, az alaptörvény módosítása ellen tüntető fiatal jelent meg hétfőn délelőtt a Parlament északi és déli főbejáratánál az autóközlekedést akadályozva.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.11 11:31MTI

A demonstrálók a déli kapunál két, "Haza csak ott van, hol jog is van" feliratú transzparenst tartanak és az alaptörvény hétfőre tervezett negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Egyikük az újságíróknak azt mondta, hogy középiskolások és magánszemélyként vannak jelen a Kossuth téren.
   
Néhány perccel a megmozdulás kezdete után egy rendőrautó és több rendőr érkezett a helyszínre.
   
Ők előbb felszólították a diákokat arra, hogy engedjék át a rendőrségi járművet, majd miután a fiatalok ennek nem tettek eleget, igazoltatták őket.

Ezt követően a diákok egy része leült a déli bejáratnál a betonra. Egyik szimpatizánsuk közlése szerint az északi kapunál szintén igazoltatják a demonstrálókat.

„Akciónkat figyelmeztetésnek szánjuk:

2014-ben mi is szavazunk, a kormánypártok intézkedéseivel viszont azonosulni nem tudunk. A Fideszt felszólítjuk: tartsa magát 1989-ben megfogalmazott elveihez, programjához!

Azért vagyunk most itt, mert a hazánknak tartjuk és szeretjük Magyarországot, azonban „haza csak ott van, hol jog is van". Az „Alaptörvény” negyedik módosítása minden magyar állampolgárt megfosztana alapvető szabadságjogaitól.

- Nem akarjuk aláírni a szabadságunkat korlátozó, egyoldalú hallgatói szerződést. A kontinensen Magyarországon kívül csak a diktatórikus Fehéroroszországban van erre példa.

- Autonóm egyetemekre szeretnénk járni. Ha az egyetemek gazdálkodása a kormány hatáskörébe kerül, a tudományos élet elveszti autonómiáját, és a politika játékszerévé válik.

- Nem fogadjuk el hajléktalan embertársaink hatósági üldöztetését. Attól, hogy valakinek nincsen pénze lakásra, még nem bűnöző. A hajléktalanság megoldásához nem rendőrökre van szükség, hanem szociális bérlakásokra.

- Nem fogadjuk el a család fogalmának kirekesztő leszűkítését. A gyermeküket egyedül nevelő szülők, az azonos nemű párok, az élettársi kapcsolatban élők és a gyermektelen házaspárok is szeretetközösségben élnek!

- Szólásszabadságot követelünk! Hazánkat ostorozó költőink a nemzeti hagyomány részei; nem értünk egyet - hogy csak pár példát említsünk - Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila vagy Nagy László betiltásával!

- Tisztességes kampányt és szabad választásokat akarunk! Miközben a hatalmon lévő kormány szabadon reklámozhatja és dicsérheti magát mindenhol, a megváltozott szabályok szerint pártok csak a kormány közvetlen irányítása alatt álló közmédiában kampányolhatnak, és ez tisztességtelen előnyt jelent a hatalmon lévő Fidesznek.

- Független igazságszolgáltatást! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz embere elintézhesse akár azt is, hogy kényes, korrupciós ügyekben az érintettek iránt elfogult bírák dönthessenek.

- Államtól független egyházakat, egyházmentes államot! Elfogadhatatlannal tartjuk, hogy a kormány kénye-kedve szerint döntsön arról, hogy melyik felekezet számít egyháznak, és melyik nem.

- El a kezekkel az Alkotmánybíróságtól! Az Alkotmánybíróság a szabadságunk egyik legfontosabb biztosítéka, ezért elfogadhatatlan az elmúlt két évtized alkotmánybírósági döntéseinek kukába dobása. Ha a módosítást elfogadják, akkor a Fidesz bármit beírhat az Alaptörvénybe, amit csak akar – és ez ellen senki sem tehet majd semmit.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.