Szolnoki Törvényszék

Sukoró-ügy: albertirsai és pilisi földvásárlásokról hallgattak meg tanúkat

Joav Blum izraeli-magyar üzletember albertirsai és pilisi földvásárlásairól tettek vallomást a beidézett tanúk pénteken a Szolnoki Törvényszéken, ahol másfél hónapos szünet után folytatódott Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatójának és társainak büntetőpere a sukorói telekcsere-szerződés ügyében.

2013.03.08 17:45MTI

A tanúk elmondták: a 13 ember által birtokolt, osztatlan földtulajdonban lévő, 83 hektáros albertirsai gyümölcsösüket 2005-től hasztalan próbálták eladni, míg Joav Blum izraeli-magyar vállalkozó 2007-ben jelentkezett náluk, és komoly érdeklődést mutatott a földterület iránt. Ezt tapasztalva a tulajdonosok közös képviselője megkezdte vele az alkudozást, illetve az adásvétel előkészítését.
   
Elhangzott az is: a földvásárlásban részt vevő ügyvédek azt javasolták a jogban többségében járatlan tulajdonosoknak, hogy egy ajándékozási szerződéssel fel lehet gyorsítani az ügyletet, és ebbe a megoldásba az egyik tulajdonos bele is ment.
   
A földtulajdonosok képviselője - aki akkor szövetkezeti elnök volt - azt vallotta: Joav Blum közölte velük, hogy a területen egy nagy szórakoztatóközpontot kíván létrehozni, és arról is tudott, hogy az általa megvásárlandó földön áthalad majd az M4-es autópálya nyomvonala. Az üzlet végül a per ötödrendű vádlottja, V. Bálint ügyvéd közreműködésével megköttetett, és a tanúk - vallomásuk szerint - elégedettek voltak a kialkudott 100 millió 500 ezer forintos vételárral.
   
A vádirat szerint a vállalkozó Albertirsa és Pilis területén az ötödrendű vádlott segítségével úgy szerzett termőföldeket, hogy azok elenyésző hányadára színlelt ajándékozási szerződést kötöttek, és miután e tulajdoni hányadot ajándékozás jogcímen bejegyezték a nevén az ingatlan-nyilvántartásba, az ingatlanokat már mint tulajdonostárs megvásárolta. A földtörvény alapján ugyanis, ha a termőföld értékesítése a tulajdonostársak között történik, valamint az adott termőföld tulajdonjogához ajándékozás útján jut az illető, nem keletkezik elővásárlási jog.
   
Joav Blum a beruházás e területen való megvalósításától azért állt el, mert a Pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint nem támogatták volna a projektet. Ezért a nevével jelzett befektetői körnek a közép-dunántúli régióra, pontosabban a Sukorón található, állami tulajdonban lévő földterületekre terelődött a figyelme. Ezeket akarta később az albertirsai és pilisi földekért cserébe megszerezni.
   
A Sukoró-ügy fő szála, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, az MNV. Zrt volt vezérigazgatóját, Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt. A másod- és a negyedrendű vádlottat - Császy Zsoltot és F. Zsoltot - mint a cselekmény bűnsegédjét vádolják, de ellenük magánokirat-hamisítás is szerepel a vádpontok között. V. Bálint ügyvédet, ötödrendű vádlottat kétrendbeli közokirat-hamisítással vádolják.
 

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.