Csak kis részét hozza vissza az elvett forrásokna

MSZP: egyszerű szemfényvesztés a Budapest-szerződés

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője egyszerű szemfényvesztésnek nevezte a "Budapest21" elnevezésű kormány-főváros megállapodást, Horváth Csaba szerint az adósságkonszolidáció csak az elvett források 15 százalékát adja vissza a fővárosnak.

2013.03.08 13:27MTI

A szocialista politikus az MTI-nek a megállapodás aláírására utalva azt mondta: "annyi történt, hogy a bábmester meglátogatta a budapesti bábját és üveggyöngyöket hozott neki ajándékba". Szavai szerint a fővárosi adósságállomány 60 százalékának átvállalása az önkormányzati működésben járatlanok számára jól hangzik, de akik ismerik a valós helyzetet, pontosan tudják, hogy ez a megállapodás csak kis részét hozza vissza annak a pénznek, amit a "Tarlós-Orbán kettős az elmúlt évben elvett a fővárosiaktól".

Mint mondta, a kormányzati intézkedések miatt készpénzben 200 milliárd, vagyonban pedig mintegy 650 milliárd forinttal szegényebb a főváros. Horváth Csaba úgy vélte: a kormányfő és a főpolgármester megkezdte a budapesti választási kampányt, s arra számítanak, hogy az adósságkonszolidáció "enyhítő körülmény lesz".

Kitért arra is, hogy a 2009-es, Bajnai Gordon akkori miniszterelnök és Demszky Gábor akkori főpolgármester által kötött kormány-főváros szerződés forint-fillérre megállapította, hogy mennyi pénzt kell betennie a finanszírozó feleknek a közösségi közlekedésbe, hogy kiszámíthatóan működjön. Ha azt az új vezetés nem rúgta volna fel, álláspontja szerint most nem lett volna szükség újra.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a mostani szerződésben semmi konkrétum nincs, ezért nem érti, a főpolgármester mit akar rajta jóváhagyatni a Fővárosi Közgyűléssel. Csak a 60 százalékos adósságkonszolidáció értelmezhető, "a többi rizsa kategória" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a dokumentum sokat "nyolcévezik", de a jövőről kevés tudható meg.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a fővárosban nincsenek szabad források, ezért álláspontja szerint Budapest elvesztette teljes önrendelkezési szabadságát és a projektekről a kormány dönt. "Tarlós István új főnököt kapott, egy munkabizottságot, amely megállapítja, hogy a kormány miben hajlandó együttműködni és miben nem, a teljes kiszolgáltatottság egyértelmű" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.