Kezdődik a végrehajtás

Vége a kilakoltatási moratóriumnak

Végetért a kilakoltatási moratórium, hosszabbítás nincs. Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóan háromszáz alatt marad a kilakoltatások száma.

2013.03.07 18:25MTI

A kilakoltatási moratórium a három téli hónapra vonatkozik, március 1-jétől november 30-ig végrehajtják a jogerős bírósági ítéleteket, és ha a bíróság egyértelműen a kilakoltatás mellett foglal állást, akkor kilakoltatják az adósokat - olvasható a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közleményében, amely kitér arra is, hogy a kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét. 

A végrehajtók csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst a végrehajtási eljárás lefolytatása alól. Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, ha megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal, és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái szerint tavaly az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt. Várhatóan a moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma. Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóan háromszáz alatt marad a kilakoltatások száma. 

Ez előreláthatólag tízszázalékos emelkedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának tízszázalékos növekedésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.