A következő félév során döntenek a rektorok

Megszűnhetnek a főiskolai karok

Elfogadhatónak tartják az érintett rektorok, hogy a felsőoktatási szakstruktúra átalakítása nyomán a főiskolákon bizonyos esetekben felszámolják a karokat is, és a tudományterületi intézetek dékáni hivatal nélkül működjenek.

2013.03.05 07:34Havariapress

A következő félév során döntenek a felsőoktatási intézmények rektorai arról, hogy mely szakokat kell átalakítani vagy megszüntetni, a kormány ugyanis csak akkor segíti ki az intézményeket a pénzügyi válságból, ha azok cserébe ésszerűsítik a működésüket - tette világossá Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a felsőoktatási kerekasztal múlt pénteki ülése után.

A struktúraváltásra 11 milliárd forintot biztosít a kormány. Az ésszerűsítés során nemcsak a szakok közül szűrik ki a gyengéket, de a tárcavezető szavai szerint felmerült a kérdés, hogy főiskolák esetén szükség van-e egyáltalán karokra mint szervezeti egységekre.

A Magyar Nemzet megkérdezett néhány érintett intézményvezetőt, akik egyöntetűen arról számoltak be: nem tartanák ördögtől valónak a dékáni hivatalok megszüntetését. Jánosi Zoltán, az öt karral rendelkező Nyíregyházi Főiskola rektora azt mondta a Magyar Nemzetnek: intézményük a kari struktúra felszámolásával, nagyobb intézetek kialakításával is megbízható módon tudna működni, mivel az utóbbi években a hallgatók és a dolgozók létszáma csökkent, ami értelemszerűen a szakstruktúra redukciójával jár. Jánosi szerint egy ilyen átszervezés nem rontana a színvonalon sem, hiszen az intézmény magas tudományos minősítettsége biztosítja, hogy továbbra is igényes kutató-, fejlesztő- és publikációs munka folyjon, az oktatás szervezése pedig szerinte központilag is irányítható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.