Előrejelzés

Még az időjárási oldalaktól is vámot szedne Illés

Éves reklámbevételük 0,5 százalékával kell hozzájárulniuk a médiaszolgáltatóknak az Országos Meteorológiai Szolgálat költségvetéséhez. Ha nem fizetnek határidőre, akkor már 0,8 százalékra emelkedik az adók módjára behajtandó köztartozásuk.

2013.03.01 19:20ma.hu

Tavaly ősszel a készülő új meteorológiai törvény híre villámgyorsasággal érkezett, miszerint az új jogszabály felszámolja a magánszolgáltatók által üzemeltetett meteorológiai portálokat olyan indokok alapján, amelyek nem egészen állják meg a helyüket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég előterjesztett törvénytervezete viszont végül nem a privát piaci szereplőket kívánja ellehetetleníteni, inkább egy újabb "vámmal" igyekszik megoldani az Országos Meteorológiai Szolgálat költségvetését; amit viszont nem csak a repterektől és kikötőktől szedne be, hanem például a tévéktől is.

Noha a médiaszolgáltatók (médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény szerinti közszolgálati, a közösségi és a jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató, valamint az internetes sajtótermék és hírportál) eddig is fizettek az OMSZ-nek, az új elképzelések szerint a díjat a jövőben nem a megrendelt, konkrét szolgáltatásért adnák, hanem egyfajta hozzájárulásként a meteorológiai infrastruktúra fenntartására.

A díj mértékével kapcsolatban a tervezet azt mondja: a médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díja a médiaszolgáltató éves reklámbevételének 0,5%-a, amelyet a tárgyévet követő hónap 20. napjáig kell megfizetnie. Minderről természetesen összesített nyilvántartást kell vezetnie, ha vagy ezt, vagy a fizetést elmulasztja, előző üzleti évének nettó árbevétele alapján kell fizetnie, ennek 0,8%-a adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A tervezethez mellékelt magyarázat szerint azért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége stratégiai fontosságú.

A kódex egyebek mellett megszabja, hogy milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység, meghatározza az előrejelzésekkel, veszélyjelzésekkel és riasztásokkal kapcsolatos kötelezettségeket. Ez azt jelenti, hogy vészhelyzet esetén riasztást, figyelmeztetést csak az állami tulajdonú OMSZ adhat ki. Az új törvénynek köszönhetően a jövőben csak megfelelő képzettséggel (MSc) és infrastruktúrával lehet meteorológiai tevékenységet végezni.

„A közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása elengedhetetlen, hiszen az emberek mindennapi élete, munkája, vagyoni biztonsága, sőt akár az élete is szorosan függ az időjárástól. A meteorológiai változások felismeréséhez, nyomon követéséhez országos mérőhálózatokra, adatfeldolgozó és lokális előrejelző rendszerekre van szükség. Az államnak kötelessége, hogy felvállalja az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető időjárási folyamatokkal kapcsolatos tevékenységet” – írják.

A törvényjavaslat azt is megszabja, hogy melyek azok a meteorológiai tevékenységek, amelyeket kizárólag állami szervezetek végeznek; pontosan meghatározza ezeket a szervezetek és kijelöli a lehetséges együttműködések kereteit. A jogszabálytervezet több tarifa bevezetéséről is rendelkezik, amelyekre az állampolgárok védelme és anyagi biztonságuk garantálása érdekében van szükség.

A törvény elfogadásával a repülőtér, illetve a vízi kikötő üzemeltetőjét repülőtéri meteorológiai szolgáltatási díj és vízi kikötői meteorológiai szolgáltatási díj terhelné a jövőben. Erre azért van szükség, hogy a nemzeti meteorológiai szolgálattal együttműködve, az üzemeltető garantálni tudja a repülőterek és a vízi kikötők biztonságos működését.

A törvénytervezet dönt a Nemzeti Meteorológiai Adatbázis felállításáról, az itt tárolt adatok hozzáférhetőségéről és díjairól. Természetesen az élet- és vagyonbiztonságot érintő esetekben a veszélyhelyzet elhárításában közreműködő szervezetek ingyenes hozzáférnek az információkhoz.

A tervezet közigazgatási egyeztetése március 7-ig tart. Amennyiben a parlamentben elfogadják, a törvény július 1-jén lép hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.