Alapjogok sérültek?

Kifogásolja a fővárosi hóhelyzet kezelését az ombudsman

Az ombudsman szerint nem teljesítette megfelelően a feladatát Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a január 14-i budapesti havazáskor, így Szabó Máté szerint a közlekedési fennakadások veszélyeztették az alapjogokat.

2013.02.28 10:48MTI

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a biztos hivatalból lefolytatott vizsgálatában azt is megállapította, hogy Budapest Főváros Önkormányzata nem vizsgálta ki megfelelő módon az önkormányzattól kiszervezett feladatok ellátását. 

Szabó Máté a neki átadott iratok alapján úgy értékeli, hogy Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzései alapján az FKF-nek lett volna lehetősége felkészülni a havazásra, ennek ellenére - mint írják - "a főváros közlekedése jelentős mértékben lelassult, a síkosság aránytalanul és nem tervezhető módon megnövelte a közlekedéshez, például a munkahelyre eljutáshoz szükséges időt, a hóhelyzet kezelésének módja befolyásolta a közlekedés szabadságához – és a megnövekedett balesetveszély miatt - a testi egészséghez való alapjog érvényesülését." 

Szabó Máté vizsgálata ugyanakkor azt is megállapította, hogy a tömegközlekedés ingyenessé tétele "elősegítette az alapjogi visszásságok enyhítését", valamint a február 9-10-i havazás idején "az FKF Zrt. tevékenységében jelentős javulás volt tapasztalható". 

Az alapvető jogok biztosa szerint "kérdéses, hogy az autóbuszok és trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre" - olvasható a közleményben, amely szerint Szabó Máté "fokozott körültekintésre kérte fel a főpolgármestert a jövőben esetlegesen előforduló hasonló helyzetek kezelésének irányítása és utólagos ellenőrzése során". Az ombudsman észrevételeit megküldte az FKF-nek és a Budapesti Közlekedési Központnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.