Szekeres Imre: a pilóták eltérhettek a feladattól

Képek a zuhanásról és a baleset helyszínéről!

Eltérhettek a kiszabott feladattól azok a pilóták, akik lezuhantak Fehérgyarmat és Nábrád között egy használaton kívüli repülőtérre péntek délben - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a légi baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatón. A tárca vezetője "értelmetlen és felesleges halálnak" nevezte a történteket.

Lezuhant egy katonai repülőgép Fehérgyarmaton képgaléria

2008.06.20 18:03MTI

A rendelkezésre álló eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel - mondta a tárca vezetője. A balesetben mindkét pilóta meghalt. Hozzátette: további vizsgálat tisztázza majd pontosan a történteket, amit segíthet, hogy van szemtanú és rendelkezésre áll egy videofelvétel is.

Az L-39-es gép manővereit többen is fotózták, filmezték, az MTI így jutott olyan felvételekhez, amelyeken még a katasztrófa előtt látszik a repülőgép. A miniszter "értelmetlen és felesleges halálnak" nevezte a történteket és kiemelte, hogy a Magyar Honvédség Janicsek András alezredes személyében az egyik legjobb pilótáját vesztette el, akit Kanadában képeztek ki és több mint 2700 órát repült.

Ignácz Zoltán főhadnagyot szintén Kanadában képezték ki, és az ígéretes repülők egyike volt. Szekeres Imre hozzáfűzte, hogy az alezredesben három gyermek veszítette el édesapját, míg a főhadnagy most alapozta meg életét. Kijelentette: a Magyar Honvédség megfelelő módon gondoskodik majd az elhunyt pilóták családjáról.

A légi baleset körülményei civil hatóság vizsgálja ki. A honvédségnél is lesz egy belső vizsgálat, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló baleset. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter megemlítette, hogy a gép megfelelő állapotban volt, így műszaki hiba nem jöhet szóba a baleset kapcsán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.