Emléknap

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

A kommunizmus áldozatainak hétfői emléknapja alkalmából országszerte tartottak, illetve tartanak állami önkormányzati, párt- és civil megemlékezéseket.

2013.02.24 09:34MTI

Ma Esztergomban a Fidelitas szervezésében tartanak megemlékezést, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Ágh Péter, a Fidelitas elnöke beszél. A rendezvényen részt vesznek a Recski Szövetség, és Politikai Elítéltek Közössége képviselői is. 

Hétfőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Terror Háza Múzeum több közös programot is szervez: reggel mécsesgyújtásra várnak mindenkit az Andrássy úton, az áldozatok falához. Délután Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára rendhagyó tárlatvezetést tart a diplomáciai testület képviselőinek és a Magyarországon tanuló külföldi diákoknak. 

Az emléknapon egész nap ingyenes belépést biztosítanak a múzeumba. Hétfő délelőtt a Rákoskeresztúri Újköztemetőben Tarlós István főpolgármester részt vesz a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélé avatásán. Hétfő este a központi állami megemlékezés részeként a Lánchíd budai hídfőjénél mécsesgyújtással egybekötött csendes megemlékezést tartanak. 

Délután Veszprémben, a megyeház téren Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az áldozatokról. Az emléknap alkalmából több megyei és települési önkormányzat is rendezvényt tart. Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját.
 
1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban.
 
Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire, valamint a tanulságok levonására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.