"Nemzeti érdekről van szó"

Fidesz: a kormány álljon ki a pálinkafőzés adókedvezménye mellett

A Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy védje meg a házi pálinkafőzés jövedéki adómentességét az Európai Unió Bírósága előtt.

2013.02.21 18:35MTI

Horváth István, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes helyettesítő alelnöke az Európai Bizottság csütörtöki döntéséről szólva az MTI-nek azt mondta: "itt nemzeti érdekről van szó", amelyet meg kell védeni. Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. 

A képviselő meglepőnek nevezte a döntést, mert szerinte a magyar kormány 2010-ben egy az unióban ismert eljárást vezetett be akkor, amikor jövedékiadó-mentessé tette a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinkát évi 50 literig. Horváth István azt mondta: több tagállamban, például Ausztriában, Németországban, Szlovéniában és Portugáliában is alkalmazták az adómentességet.
 
Véleménye szerint a félreértést az eredményezhette az Európai Bizottságnál, hogy a mentesség a Magyarország által 2004-ben aláírt csatlakozási szerződésben nem szerepelt. "De ami 2004-ben nem volt leírva, azt soha nem lehet már bevezetni?" - tette fel a kérdést a politikus, hangsúlyozva: figyelembe kell venni azt is, hogy Magyarországon történelmi hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek. 

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzéséért. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény csütörtöki közleményében azt hangsúlyozta: az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 literig. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.