Jelzéssel élt a hatóságok felé

ÁSZ: a számvevőszék nem tett feljelentést az MNB ellen

A magyar médiában megjelent hírek többségével ellentétben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tett feljelentést a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzéséhez kapcsolódódva, hanem jelzéssel élt az illetékes hatóságok irányában.

2013.02.21 11:10MTI

Emlékeztetnek: az Állami Számvevőszékről szóló törvény 2011. július 1-jei hatálybalépésével megváltozott az ÁSZ szerepe az ellenőrzések során feltárt tények, cselekmények megítélésével kapcsolatban. Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, "kizárólag az ellenőrzés során elvégzett dokumentum-ellenőrzés alapján tudomására jutott információkra támaszkodva valószínűsíthet jogellenes magatartást". Amennyiben a számvevőszék jogellenesnek vélelmezett cselekményt tár fel, úgy  jelzéssel él az adott ügy feltárására hatáskörrel rendelkező, illetékes hatóság felé. 
   
A jelzés alapján a megkeresett eljáró hatóság feladata, felelőssége az ÁSZ jelzésének kivizsgálása, illetve adott esetben az eljárás megindítása, lefolytatása. Az ÁSZ-nak "csak a megkeresett hatóság üggyel kapcsolatos visszajelzését követően van lehetősége a tényszerű helyzet nyilvánosságra hozatalára" - áll a közleményben. 
   
Hozzáteszik, hogy az ÁSZ a fentiek szerint járt el a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése során is.
   
Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetője azt mondta, hogy az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.
   
Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak szerdán azt mondta:  a Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Hozzátette: a nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

Az MNB múlt héten visszautasította a jegybank működésének törvényességét megkérdőjelező ÁSZ-megállapításokat. A számvevőszéki jelentése számos, tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank. A jegybank működése törvényes, és az ÁSZ állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak - reagált az MNB. Az ugyanakkor tény, hogy az IMF által szabályszerűen igényelt adatszolgáltatásról az érintett hitelintézetek előzetes írásbeli hozzájárulásának beszerzése valóban elmaradt - állt a jegybank közleményében. Ezzel kapcsolatban az MNB elnöke már az ÁSZ vizsgálata folyamán intézkedett a felelősök és az eljárásrendi hibák kivizsgálása és részletes feltárása iránt. A mulasztást időközben már orvosolták, és az érintett hitelintézetektől az adatszolgáltatásra vonatkozó írásbeli hozzájárulásokat hiánytalanul beszerezték - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.