Országgyűlés

Gulyás: a kormánypártok alkotmányos elképzelései nem változtak

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség tiszteletben tartja az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egy részét megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot és eleget tesz az abban foglaltaknak.

2013.02.19 09:33MTI

Gulyás Gergely fideszes képviselő hangsúlyozta: a most tárgyalt javaslat elfogadásával az Országgyűlés alkotmányozó hatalomként eleget tesz az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének, valamint társadalmilag fontos kérdésekre ad az "évek óta ismert kormányzati szándékkal összhangban lévő és a társadalom többségének támogatását élvező válaszokat". 

Kiemelte, hogy az Ab határozatában nem tartalmi kritikát fogalmazott meg az alaptörvényben szereplő szabályokkal kapcsolatban, hanem közjogi érvénytelenséget állapított meg amikor kimondta: két különálló törvényszövegben szerepelnek alkotmányos rendelkezések. A kormánypártok most ezt orvosolják, de a Fidesz-KDNP korábbi alkotmányos elképzelései nem változtak - szögezte le. 

A konkrét módosítások közül Gulyás Gergely kiemelte a házasság és a család védelmét deklaráló cikk kiegészítését, amely kimondja, hogy a házasság és a szülő-gyermek viszony a család alapja. Hangsúlyozta: ez összhangban áll a múlt héten elfogadott új polgári törvénykönyvvel is, ráadásul "senkitől nem vesz el semmit, mégis kiemelt védelmet nyújt a család és a gyermekek számára". 

A kommunista diktatúra elítélését és a diktatúra vezetőinek juttatásának csökkentésének lehetőségét tartalmazó cikk módosításával kapcsolatban Gulyás Gergely megerősítette: a kormánypárti frakciók véleménye egyértelmű, megmásíthatatlan. 

Ugyanakkor függetlenül az MSZP kormányzásának minőségétől, és a "korábbi szocialista pártvezetők és miniszterelnökök diktatúrában játszott nem jelentéktelen szerepétől" az alkotmányos szintű nevesített megbélyegzést indokolatlannak tartják a kormánypártok - fogalmazott Gulyás Gergely, aki ugyanakkor idézett abból a korábbi Ab-határozatból is, amely kimondja, hogy az MSZP az MSZMP jogutódja és az MSZP ezt vállalta is. 

A véleménynyilvánítással kapcsolatos cikkely módosításáról - hangsúlyozva, hogy frakciója többségi, a saját személyes álláspontjától eltérő véleményét ismerteti - azt mondta, erre azért van szükség, mert a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben hatékony eszköz lehet, ha az ezekkel a megnyilvánulásokkal megsértett közösség tagja bíróság előtti igényérvényesítésre lesz jogosult.
 
Azt ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldali ellenzék hivatásának tekinti az ország rossz hírének keltését és a Magyarországgal kapcsolatos külföldi botránykeltést a gyűlöletkeltő megnyilvánulások mértékének felnagyításával és azok külföldi kommunikációjával.

A felsőoktatási hallgatói szerződésekkel összefüggő módosításnál Gulyás Gergely leszögezte: az Ab semmilyen tartalmi kifogást nem emelt a szabályozás ellen, kizárólag a rendeletben szabályozás miatt állapított meg alkotmányellenességet és azt írta elő, hogy magasabb szintű jogszabályban kell szabályozni ezt a kérdést, az alkotmány pedig ilyen. 

A kormánypártok álláspontja változatlan és a véleménykülönbségek tárgyalásos úton történő feloldásának hívei akkor is, ha a társadalom döntő többsége a kormánnyal ért egyet és "akkor is ha egy törpe kisebbség agresszív és több esetben jogellenes fellépése hazai elismertség hiányában külföldi támogatásra támaszkodik" - fogalmazott a fideszes politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.