Több százan várólistán

Éveket kell várni az ortopédiai műtétekre a kaposvári kórházban

A megyei napilap egy, a kezelőorvos által "sürgős" megjegyzéssel továbbított, 2007 őszén várólistára került, 2010 februárjára műtétre előjegyzett 62 éves szuloki asszony esete kapcsán nézett utána, mennyi a várakozási idő a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

2008.01.03 09:39Somogyi Hírlap

 

A probléma nem egyedi, országszerte sok kórházban alakult ki mára hasonló helyzet. Orvosok név nélkül elmondták: tudnak olyan kórházról, ahol 5-8 évet kell várni a műtétre. Ettől függetlenül a 2-3 éves kaposvári várakozási idő is kegyetlenség a betegekkel szemben.

A kaposvári kórház internetes oldaláról kiderül: több száz beteg vár a sorára, s jelenleg a 2006-ban regisztráltak műtétjeit végzik. A 2007-ben felkerülteknek már csak 2010-es, 2011-es időpontok jutottak. A kaposvári kórház vezetése most azt ígéri: felpörgetik a műtéteket.

Koppány Tamás, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgató helyettese azonban azt mondja: nem kell addig várniuk. – Magunk is érzékeljük, hogy iszonyúan megnőtt az ortopédiai műtétre várók száma – mondta. – Ezért a kórház vezetése most úgy döntött: meghosszabbítja a műtéti időt és kétszer annyi protézist biztosít, mint eddig. Ha kell, külső műtéti helyeket is bevonunk a munkába.

Emellett természetesen újra átnézzük a várólistát és a szakmailag indokolt eseteket külön kezeljük. A listára felkerülés szakmai indokoltságát is felülvizsgáljuk. Mindezektől azt várjuk, hogy a több éves várakozási idő 8 hónapra, legfeljebb egy évre csökken le. Január végén, február elején már látszania kell a változásnak

A kaposvári kórház nincs egyedül a problémával, azonban elsőként teszi rendbe. A megkérdezett szakember sem tudott arról, hogy más kórházakban hasonló lépésekre készülnének. Ez már csak azért is kevéssé valószínű, mert döntésével jelentős többletköltséget vállal magára a kaposvári kórház.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.